Ποιοι θα ωφεληθούν και πόσο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

NEWSROOM
Ποιοι θα ωφεληθούν και πόσο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Φωτογραφία: Shutterstock

Tο τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το πάγωμα για το 2021 και μένει από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς να φανεί αν θα μιλάμε για μόνιμο ξήλωμα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία από την εισφορά αλληλεγγύης το χρόνο υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι ήταν, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καλύπτει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αλλά δεν αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών δεν επλήγησαν εισοδηματικά από την πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού.


Το κόστος για τον Προϋπολογισμό και αντιστοίχως το όφελος για τους φορολογούμενους, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το όφελος θα αποτυπωθεί στις κρατήσεις φόρου από την Πρωτοχρονιά του 2021, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα δουν τη διαφορά με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021, οπότε θα διαγραφεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη για τη φετινή χρήση θα έχουν πολύ μικρότερο φόρο εισοδήματος, μετά την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή του συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Σε αυτήν τη μείωση, που πέρασε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο, θα προστεθεί η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 25.000 ευρώ, θα έχει όφελος 1.350 ευρώ από το φόρο εισοδήματος κι άλλα 426 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή συνολικά 1.776 ευρώ.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει για τα μεσαία εισοδήματα, όπως άλλωστε επεσήμανε στη γενική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι ως τις 12.000 ευρώ δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, μισθωτός των 2.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 576 ευρώ και μισθωτός των 2.500 ευρώ θα έχει όφελος περίπου 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης είναι 1.202 ευρώ- πρόκειται για στοιχεία Ιανουαρίου, δηλαδή πριν το σοκ της πανδημίας- κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ετήσιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται στα 110 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ