fbpxΣε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αερομεταφορές- τουρισμό | Economistas.gr
Skip to main content

Σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αερομεταφορές- τουρισμό

Σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αερομεταφορές- τουρισμό
Shutterstock

Με ένα ντόμινο δραματικών επιπτώσεων στην απασχόληση και ακολούθως στους δείκτες κοινωνικής συνοχής, προειδοποιεί η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), αναθεωρώντας επί τα χείρω τις ήδη “μαύρες” εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις μετακινήσεις επιβατών και στον ευρύτερο κύκλο του Τουρισμού.  

“Παραδοσιακά, τα ταμειακά αποθέματα που δημιουργούνται στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο, παρέχουν στις αεροπορικές εταιρείες ένα “μαξιλάρι” για τις ισχνές περιόδους του Φθινοπώρου και του Χειμώνα. Αυτήν τη χρονιά, οι αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν τέτοια προστασία. Αν απουσιάσουν πρόσθετα κρατικά μέτρα στήριξης και ένα άνοιγμα των συνόρων, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις αερομεταφορές θα χαθούν. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν μόνο οι αεροπορικές εταιρίες και οι θέσεις εργασίας σε αυτές. Παγκοσμίως, δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις αερομεταφορές κι αν δεν ξανανοίξουν τα σύνορα, τα προς το ζην αυτών των ανθρώπων θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο”, τόνισε με δραματικούς τόνους σε τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac, καλώντας τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για προληπτικά test πριν από κάθε αναχώρηση, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.  

Screenshot_20200929-213807 (1).jpg

Αυτή η δραματική έκκληση έγινε με φόντο τα απογοητευτικά, νεότερα στοιχεία για τις μετακινήσεις στη διάρκεια του Αυγούστου, όπου η έξαρση των κρουσμάτων έβαλε τέλος στην αισιοδοξία για αποκατάσταση μέρους των απωλειών της Άνοιξης. Πλέον, η ΙΑΤΑ “βλέπει” μια πτώση της τάξης του 66% σε σχέση με πέρσι, έναντι 63% που ήταν η εκτίμηση τον Ιούνιο. Ο Αύγουστος, δυστυχώς, δεν πήγε καλά, καθώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα “χτυπήσει” αργότερα. Οι εισπράξεις ανά επιβάτη “βούτηξαν” 75,3% σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο και πρόκειται για μια μάλλον μικρή βελτίωση, σε σχέση με τη “βουτιά” του 79,5% τον Ιούλιο, καθώς η καλλίτερη εικόνα στις πτήσεις εσωτερικού δεν απορρόφησε τους ισχυρούς κραδασμούς στις διεθνείς πτήσεις.  

screenshot_20200929-213955.jpg

Τα στοιχεία εβδομάδα- εβδομάδα δείχνουν ότι γύρω στα μέσα Αυγούστου η ανοδική πορεία ανακόπηκε, μόλις οι κυβερνήσεις επέβαλαν νέα περιοριστικά μέτρα. Όσο για τις κρατήσεις για το δ’ 3μηνο του έτους, δείχνουν αδύναμη ανάκαμψη σε σχέση με το σοκ του περασμένου Απριλίου. Ειδικά όσον αφορά στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, τον Αύγουστο βίωσαν μια πτώση 79,9% στη ζήτηση, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν η χωρητικότητα περιορίστηκε κατά 68,7%.  

Τα νέα στοιχεία του ΣΕΤΕ

Το τι συνεπάγεται αυτό για την ελληνική πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να είναι κανείς... σοφός για να το αντιληφθεί. Η μικρή ανάσα στις τουριστικές εισπράξεις του πρώτου 20ημέρου του Αυγούστου δεν μπορεί να καλύψει το σοκ των προηγούμενων μηνών και πλέον οι εκτιμήσεις για εισπράξεις 3,5 δισ ευρώ στο σύνολο του έτους μοιάζουν απολύτως ρεαλιστικές. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις αφίξεις του 2019 επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα στις 6 βασικές αγορές της Ελλάδας, είναι καθοριστικές.  

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ρωσία αθροιστικά συνεισέφεραν το 40,6% των επισκέψεων (14.869 χιλ.), το 48,1% των διανυκτερεύσεων (111.761 χιλ.) και το 52,3% (9.243 εκατ.) των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη κατέγραψαν οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (673 €), την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατέγραψαν οι επισκέπτες από τις Η.Π.Α. (95 €), η μικρότερη διάρκεια παραμονής ανά Περιφέρεια καταγράφεται από τους επισκέπτες των Η.Π.Α. (5,7) και η μεγαλύτερη από τους Ρώσους επισκέπτες (9,1).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις σε αερομεταφορές- τουρισμό
Νέα στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις σε αερομεταφορές- τουρισμό
​​​​​​​Αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια ζητούν ανοικτά σύνορα και προληπτικά τεστ για να μη χαθούν 46 εκατ. θέσεις εργασίας- «Σε αχαρτογράφητα νερά ως το Μάρτιο» λένε οι Έλληνες ξενοδόχοι
Νέα στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις σε αερομεταφορές- τουρισμό
Ηχηρό SOS από Τουρισμό- Αερομεταφορές
Ηχηρό SOS από Τουρισμό- Αερομεταφορές
​​​​​​​Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τον κίνδυνο κατάρρευσης μετά την έξαρση των κρουσμάτων και τα νέα lockdown- Οι αεροπορικές εταιρείες «καίνε» ρευστότητα 300 χιλ. δολάρια το λεπτό!!!
Ηχηρό SOS από Τουρισμό- Αερομεταφορές
Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»
Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»
Η περίοδος του Πάσχα ήταν ιδιαιτέρως «θερμή» για τους επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς οι πληρότητες από ξένους και Έλληνες επισκέπτες έφτασαν στο 100% σε πολλούς προορισμούς.  
Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»
Έκρηξη στις φετινές δαπάνες για διακοπές -Ως και 50% υψηλότερο το «καλάθι»
Έκρηξη στις φετινές δαπάνες για διακοπές -Ως και 50% υψηλότερο το «καλάθι»
Λίαν αποκαλυπτική είναι η έρευνα των Holidu- Bookiply για το ελληνικό τουριστικό καλοκαίρι, καθώς μόνο το 32% των καταλυμάτων για διακοπές είναι ακόμα διαθέσιμα στην υψηλή περίοδο!   
Έκρηξη στις φετινές δαπάνες για διακοπές -Ως και 50% υψηλότερο το «καλάθι»