Σχέδιο αναβίωσης χαμένων ρυθμίσεων για κορωνοϊόπληκτους

Φωτο: Shutterstock

Ανάχωμα σε ένα τσουνάμι απλήρωτων φόρων από το παρελθόν, σκοπεύει να ορθώσει το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι το σοκ του κορωνοϊού διέλυσε τον προγραμματισμό πληρωμών χιλιάδων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, παρά το moratorium για τις φορολογικές υποχρεώσεις της καραντίνας.

Ο έως τώρα σχεδιασμός προέβλεπε ότι φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, που ανεστάλησαν ως τον Οκτώβριο, λόγω του lock down από το Μάρτιο ως και τον Ιούνιο, θα «παγώσουν» ως το τέλος Απριλίου του 2021 κι από εκεί και πέρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορούν να επιλέξουν αν θα εξοφλήσουν άτοκα αυτές τις οφειλές σε 12 μήνες ή έντοκα με επιτόκιο 2,5% σε ορίζοντα 24 μηνών. Η σκληρή πραγματικότητα υποχρεώνει, όμως, σε αναθεώρηση αυτού του σχεδίου, όπως παραδέχθηκε ο Χ. Σταϊκούρας. "Υπάρχει πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζω και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε οφειλές που δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα του lock down λόγω των αρνητικών επιπτώσεων. Το αξιολογούμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο real fm και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη σχεδιάζονται διευκολύνσεις, για μεγάλη περίμετρο φορολογούμενων.

Η σκέψη δεν είναι να στηθεί μια νέα ειδική ρύθμιση για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, ούτε να υπαχθούν και αυτές οι οφειλές στη ρύθμιση που θα εφαρμοστεί στα χρέη της καραντίνας. Το σχέδιο είναι να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις των 100 ή των 120 δόσεων, για όσους τις έχασαν τους προηγούμενους μήνες, λόγω ανωτέρας βίας ήτοι λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Το πώς θα τεκμαίρεται αυτή η ανωτέρα βία, άρα θα διευκολυνθούν χιλιάδες φορολογούμενοι, είναι κάτι που θα οριστεί με σχετική Απόφαση, ωστόσο η εμπειρία όλων αυτών των μηνών δείχνει ότι η μεγάλη πτώση του τζίρου ή η αναστολή σύμβασης εργασίας ή η απασχόληση σε πληττόμενη επιχείρηση, μπορούν να λειτουργήσουν ως κριτήρια αναβίωσης των χαμένων ρυθμίσεων. Είναι, άλλωστε, προφανές ότι αν δεν διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο χωρίς δική τους ευθύνη, θα πρέπει να αναβιώσουν οφειλές- μαμούθ, «φουσκωμένες» με προσαυξήσεις που «κουρεύτηκαν» όταν οι εν λόγω φορολογούμενοι μπήκαν στη ρύθμιση κι αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούν στο οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα, με φόντο τα… ραβασάκια σε περίπου 42.000 συνταξιούχους, που εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ κατά τη διασταύρωση αδήλωτων αναδρομικών συντάξεων, η ΑΑΔΕ έστειλε ειδική εγκύκλιο στις εφορίες, με την οποία ορίζεται πώς θα αντιμετωπίζονται ακριβώς τέτοιου είδους περιπτώσεις. Το θετικό για τους συνταξιούχους είναι ότι για αναδρομικά εισοδήματα από συντάξεις που αφορούν τα φορολογικά έτη 2014 έως και 2017, ανάγονται σε έτος άλλο από εκείνο στο οποίο εισπράχθηκαν και καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο από 1/1/2015 έως και 31/12/2018, στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, δεν επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο των 100 ευρώ, ενώ οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής δεν μπορούν να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου που προκύπτει, εφόσον πρόκειται για το πρώτο έτος καταβολής σύνταξης, η οποία έγινε καθυστερημένα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

Το κακό είναι ότι για να πετύχουν το «κούρεμα», δεν θα αποφύγουν την ταλαιπωρία, καθώς η διαδικασία είναι εξαιρετικά απαιτητική και σίγουρα δεν απευθύνεται σε ένα μέσο συνταξιούχο. Συγκεκριμένα, κατά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης των αναδρομικών ποσών συντάξεων, μαζί με τη φορολογική δήλωση υποβάλλουν αίτηση για τη μη εφαρμογή του προστίμου των 100 ευρώ και για το «κούρεμα» των τόκων, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από κάθε πρόσφορο μέσο (όπως για παράδειγμα την απόφαση της συνταξιοδότησης συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής), με το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται το έτος κατά το οποίο ο φορολογούμενος εισέπραξε καθυστερημένα για πρώτη φόρα σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα κλπ) από τον ασφαλιστικό του φορέα. Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης ανάγονται σε περισσότερα έτη, συνυποβάλλονται με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα την ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.

Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων με τα συνοδευτικά έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω e- mail στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή με φάκελο ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ