Πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 1% το 2021

Shutterstock

Με βάση το... καλό σενάριο, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας εκτιμήσεις για εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης την επόμενη χρονιά. Θα υπάρχει, όμως κι ένας μεγάλος αστερίσκος....

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη και το 2021 θα είναι χρονιά με πρωτογενές έλλειμμα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αρκεστεί στο “σβήσιμο” της επίπτωσης των φετινών μέτρων στήριξης, αλλά θα κινηθεί στη γραμμή της “χαλάρωσης” έτσι ώστε να υποβοηθήσει τις προσπάθειες ανάκαμψης. Αυτή είναι, άλλωστε, η “γραμμή” της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που θεωρούν ότι είναι αμφίβολο το σενάριο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας πριν από το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό για το 2021, πλέον το βασικό σενάριο εργασίας καταλήγει σε πρωτογενές έλλειμμα 1%, ενώ στην απευκταία περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου, η “τρύπα” θα διευρυνθεί. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει συστήσει πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2%.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το να μιλάει κανείς για “προβλέψεις” του Προϋπολογισμού ηχεί μάλλον περίεργα, καθώς όσο παραμένει η αβεβαιότητα της πανδημίας, όλα είναι στον “αέρα”. Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Οικονομικών κινείται στη βάση των “εκτιμήσεων” για την πορεία της οικονομίας, “πατώντας” στη λογική ότι ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του θα αρχίσουν να “σβήνουν” μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η οικονομία φέτος θα κινηθεί πτωτικά με ρυθμούς 8,2%. Για το επόμενο έτος, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα “τρέξει” με ρυθμούς 5,5%, αλλά με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ρυθμοί υπολογίζεται ότι μπορούν να φτάσουν στο 7,5%!

Με αυτό το δεδομένο, η εκπόνηση ενός αξιόπιστου και ρεαλιστικού Σχεδίου Ανάκαμψης αναδεικνύεται σε πρωταρχικό στόχο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πέρα από τη τεχνική βοήθεια που λαμβάνει η Αθήνα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, θα υπογραφούν συμβάσεις με εξειδικευμένους εξωτερικούς Συμβούλους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κόστος των μεταρρυθμίσεων που θα ενσωματωθούν στο Σχέδιο, θα πρέπει να αξιολογηθεί από Ανεξάρτητο σύμβουλο. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ο πήχης δυσκολίας αυτού του εγχειρήματος ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η εκταμίευση των πόρων δεν θα γίνεται απολογιστικά- όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ- αλλά με ορόσημα, όπως δηλαδή οι δόσεις στη διάρκεια των τριών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.

Το μόνο σίγουρο στο σχεδιασμό του 2021, είναι οι ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί:

  1. η μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες, με κόστος 820 εκατ. ευρώ. 
  2. η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 770 εκατ. ευρώ.
  3. η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που οδηγεί σε ελάφρυνση τουλάχιστον 1.300 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυταπασχολούμενων 
  4. η θέσπιση του μέτρου των υπερ-εκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. 
  5. η παράταση της προθεσμίας καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό ως το τέλος Απριλίου κι εν συνεχεία η καταβολή σε ορίζοντα ως δύο ετών 
  6. η παράταση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θεάματα, ως το τέλος Απριλίου με συνολικό κόστος 150 εκατ. ευρώ. 
ΣΧΕΤΙΚΑ