Συναγερμός στην Ευρώπη: Τα όπλα της ΕΚΤ και τα νέα μέτρα στήριξης

Φωτογραφία: Shutterstock

Από τη μια, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και η επιβολή νέων, αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα στην οικονομία. Από την άλλη, οι εξελίξεις στο πεδίο της ιατρικής έρευνας, όπου κάθε βήμα προς το πολυπόθητο εμβόλιο, αναπτερώνει τις ελπίδες ότι η έξοδος από το τούνελ θα αρχίσει να αχνοφαίνεται.

Άπαντες στην Ευρώπη συμφωνούν στο ότι το βασικό σενάριο- που προβλέπει αποκλιμάκωση των οικονομικών επιπτώσεων από το Μάρτιο του 2021 και μετά- στηρίζεται στην παραδοχή ότι το ή τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο. Επειδή, όμως, οι μήνες που μεσολαβούν ως τότε είναι πολλοί κι επειδή ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις κι εκατομμύρια εργαζόμενοι νιώθουν ότι απειλούνται με τη χαριστική βολή, ήδη υπάρχουν διεργασίες για τα αναγκαία μέτρα στήριξης τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Φρανκφούρτη βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα για ενίσχυση του οπλοστασίου στη μάχη κατά του κορωνοϊού και οι αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν το αργότερο το Δεκέμβριο. Ποιες είναι οι κινήσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι της ΕΚΤ;

1. Παράταση του έκτακτου QE για την πανδημία. Το ΡΕΕΡ εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου του 2021, αλλά ήδη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί ως το Δεκέμβριο του 2021

2. Ενίσχυση του έκτακτου QE. Το αρχικό πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ ενισχύθηκε τον περασμένο Ιούνιο κατά 600 δισ., ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 500 δισ. ευρώ, για να φτάσει έτσι στα 1,85 τρισ ευρώ.

Η στόχευση είναι απλή: φτηνότερος δανεισμός για τις κυβερνήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μέτρα στήριξης, έως ότου αρχίσει να “ρολάρει” το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή ως τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Από αυτήν τη στρατηγική ωφελημένη είναι και η Ελλάδα. Κατ’ αρχάς, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ είχε αγοράσει σχεδόν 13 δισ ευρώ ελληνικών ομολόγων, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, ενώ η διατήρηση αυτής της “ομπρέλας”, καθώς και η προσδοκία επέκτασης κι ενίσχυσης της έχει πιέσει την τιμή του ελληνικού 10ετούς στα ιστορικά χαμηλά του 0,77%, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για μια ακόμα έξοδο στις αγορές πριν από το τέλος του έτους.

Αν και τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν στα επίπεδα των 37-38 δισ. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθούν άμεσα νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από αυτό το “μαξιλάρι”. Το lockdown στην Κοζάνη και η αναβίωση των μέτρων της καραντίνας του Απριλίου, χαρακτηρίζονται ως πρόβα τζενεράλε για τις εβδομάδες που έπονται, με το χειρότερο σενάριο να περιλαμβάνει και την Αττική. Ήδη, η προαναγγελία μη επιστρεπτέας προκαταβολής στο 30-50% δίνει τον τόνο, ενώ η επαναφορά του υποχρεωτικού “κουρέματος” των ενοικίων κατά 40% θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τις περιοχές που μπαίνουν στο “κόκκινο” και όχι μόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ