fbpxΣυναγερμός για τα χρέη της πανδημίας! | Economistas.gr
Skip to main content

Συναγερμός για τα χρέη της πανδημίας!

Συναγερμός για τα χρέη της πανδημίας!
Φωτογραφία: Shutterstock

Καλή η ρήτρα διαφυγής, άριστο το «πάγωμα» των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, άγια η ενεργοποίηση- όταν συμβεί αυτό- των 750 δισ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο αν δεν ληφθεί μέριμνα για το «βουνό» των κρατικών και ιδιωτικών χρεών, που «γέννησε» η πανδημία, μια νέα κρίση- αυτήν τη φορά οικονομική- δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους:

 • Τα κράτη έχουν δαπανήσει περί τα 12 τρισ. δολάρια για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτά τα ποσά αντιστοιχούν στο 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ
 • Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, υπολογίζονται σε άλλα 7,5 τρισ δολάρια
 • Το έλλειμμα των ευρωπαϊκών κρατών υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος στο 9-10%, ενώ το Χρέος θα ξεπεράσει το 100%
 • Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί αυτόματοι σταθεροποιητές στο 4% του ΑΕΠ
 • Οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, δηλαδή για παροχή ρευστότητας εκτινάχθηκαν στο 22% του ΑΕΠ

Αντιστοίχως επιβλητικός είναι και ο έως τώρα απολογισμός για την ελληνική οικονομία:

 • Με το κλείσιμο του χρόνου, γύρω στα 6 δισ. οφειλές σε εφορίες και ΕΦΚΑ θα βρίσκονται σε αναστολή και θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τον προσεχή Μάιο
 • Τα κρατικά δάνεια μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεπεράσουν φέτος τα 5 δις ευρώ, ενώ έχουν δεσμευθεί 3 δις στο Αποθεματικό του 2021 για νέα κρατικά δάνεια και αναστολές συμβάσεων
 • Τα δάνεια με κρατική εγγύηση υπολογίζονται σε περίπου 7 δις ευρώ
 • Το φετινό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 11,7 δισ. ευρώ, ενώ για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται στα 6,7 δισ.  
 • Το Χρέος εκτινάσσεται στο 207% του ΑΕΠ και οι δανειακές ανάγκες στο 20%
 • Ο ΟΔΔΗΧ βγήκε και δανείστηκε στις αγορές 12 δισ, δηλαδή 4-5 δισ παραπάνω από το σχεδιασμό, προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες.
 • Τα τραπεζικά δάνεια σε αναστολή υπολογίζεται σε περίπου 23 δισ ευρώ
 • Η νέα γενιά «κόκκινων» δανείων υπολογίζεται σε 12- 15 δισ. ευρώ

Η «επόμενη μέρα»: Δημοσιονομικοί κανόνες και χρέη

Η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» θεωρητικά θα ανοίξει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν οι παλιοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, μπορούν και πρέπει να συνοδεύσουν τα κράτη- μέλη στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της μεγαλύτερης κρίσης μετά το κραχ. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις και για το πώς δεν θα… πνιγούν από τα απίστευτα χρέη της πανδημίας. Μια τέτοια συζήτηση ασφαλώς και «καίει» την Ελλάδα, η οποία εκτός του «βουνού» των υφιστάμενων «κόκκινων» δανείων και του δυσθεώρητου Χρέους, «μετρά» ήδη 32 δισ. ευρώ λογαριασμό από τα μέτρα για την πανδημία, δηλαδή όσα περιμένει από το Ταμείο Ανάκαμψης!!!

Δύο παρεμβάσεις από την ΕΚΤ

Το να περιμένει, φυσικά, κανείς ότι οι Ευρωπαίοι των αγκυλώσεων, θα κινηθούν αποφασιστικά, είναι μάλλον αισιόδοξο. Γι’ αυτό, φαίνεται ότι η ΕΚΤ θα βγάλει για μια ακόμα φορά το φίδι από την τρύπα με δύο καίριες παρεμβάσεις.

screenshot_20201122-225527.jpg

Κατ’ αρχάς, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής Bad Bank, η οποία θα αναλάβει όχι το σύνολο των “κόκκινων” δανείων αλλά τα μόνο τα δάνεια που “κοκκίνισαν” στην περίοδο της πανδημίας. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα “ανασάνουν” και θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις στην κρίσιμη μετά Covid εποχή, όπου το κρατικό χρήμα θα συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις.

Η δεύτερη παρέμβαση, μπορεί να διασφαλίσει τη δημοσιονομική ηρεμία των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία, με αποτέλεσμα να ωφελείται και η Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή, η ΕΚΤ με το έκτακτο QE για την πανδημία έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα 512 δισ ευρώ και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να αγοράσει ως το τέλος του 2021. Διαγραφή αυτών των χρεών δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί, όμως, να γίνει ρολάρισμα, δηλαδή αυτό το Χρέος να ξαναγοραστεί από την ΕΚΤ με μηδενικά επιτόκια και να “σπρωχθεί” χρονικά ακόμα πιο πίσω. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μιλάμε για ομόλογα περίπου 30 δισ στη διετία 2020-2021, δηλαδή σχεδόν όσα τα κονδύλια που αναμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης
Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης
Από την έρευνα που πραγματοποίησαν τεχνοκράτες προκύπτει πως οικονομίες και χώρες με γηρασμένο πληθυσμό και αυξημένο Χρέος θα ωφεληθούν λίγο από τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης
Το δεύτερο «κύμα» φόβισε τους Ευρωπαίους
Το δεύτερο «κύμα» φόβισε τους Ευρωπαίους
​​​​​​​Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να «ξαναοπλίσει» το Δεκέμβριο- Άρον άρον η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης- Την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες το ελληνικό προσχέδιο.
Το δεύτερο «κύμα» φόβισε τους Ευρωπαίους
Καταλύτης ή χαριστική βολή για τους «μικρούς» της αγοράς η πανδημία; 
Καταλύτης ή χαριστική βολή για τους «μικρούς» της αγοράς η πανδημία; 
Στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά με βραδείς ρυθμούς και ανισότητες- Κίνητρα συγχωνεύσεων και συνεργασιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Καταλύτης ή χαριστική βολή για τους «μικρούς» της αγοράς η πανδημία; 
Ζημιά 4-5 δισ. τον μήνα από την πανδημία!
Ζημιά 4-5 δισ. τον μήνα από την πανδημία!
​​​​​​​Απώλειες εσόδων την ώρα που οι δαπάνες για μέτρα στήριξης «ροκανίζουν» τα διαθέσιμα- Εικόνα Απριλίου στα έσοδα του περασμένου μήνα- Με… σωσίβιο την Επιστρεπτέα στηρίζονται εστίαση και μικρά καταλύματα.
Ζημιά 4-5 δισ. τον μήνα από την πανδημία!
«Ναρκοπέδιο» η διαδρομή ως τον Απρίλιο
«Ναρκοπέδιο» η διαδρομή ως τον Απρίλιο
Επιδείνωση των προοπτικών για το 2021 «βλέπει» η ΕΚΤ για όλη την Ευρώπη- Βαθιά ύφεση στο τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021 «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα
«Ναρκοπέδιο» η διαδρομή ως τον Απρίλιο