fbpxΕΥ: Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας περνά από την ψηφιακή τεχνολογία και την εκπαίδευση | Economistas.gr
Skip to main content

ΕΥ: Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας περνά από την ψηφιακή τεχνολογία και την εκπαίδευση

ΕΥ: Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας περνά από την ψηφιακή τεχνολογία και την εκπαίδευση
Φωτό: Shutterstock

Τη δυναμική των megatrends – των μετασχηματιστικών εκείνων δυνάμεων που επαναπροσδιορίζουν τον κόσμο μας σήμερα, αύριο και μετέπειτα – καθώς και τις προοπτικές που δημιουργούν αυτά για την Ελλάδα, εξέτασε ειδική συνεδρία, που διοργανώθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του SingularityU Summit Greece 2020, στο οποίο η EY συμμετείχε ως Platinum Sponsor.

Στο πάνελ, με τίτλο, Megatrends Reframing the Future; an Opportunity for Greece, συμμετείχαν οι κ.κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής, Ηλίας Βυζάς, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής για θέματα Τεχνολογικού Μετασχηματισμού και Αξιόπιστων Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στην περιοχή της EMEIA, και David Roberts, Καθηγητής στο Singularity University. Υπεύθυνος για τον συντονισμό της συζήτησης ήταν ο κος Χρήστος Κόκιος, Director στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος.

Κατά την εισαγωγή του, ο κος Κόκιος τόνισε ότι σε ένα περιβάλλον που είναι ευμετάβλητο, αδιόρατο, σύνθετο και ασαφές, οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί, αλλά ακόμη και ολόκληρα έθνη, καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Επαναπροσδιορίζουμε το μέλλον ή το μέλλον επαναπροσδιορίζει εμάς;».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κος Βυζάς παρουσίασε την πρόσφατη έκθεση της EY, 2020 Megatrends and beyond, σχετικά με τις κυρίαρχες δυνάμεις αλλαγής που μετασχηματίζουν το παρόν και το μέσο-μακροπρόθεσμο μέλλον του κόσμου μας, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση λειτουργεί ως πλαίσιο για να κατανοήσουμε τι τροφοδοτεί τις αλλαγές, καθώς και να εντοπίσουμε απειλές, αλλά και ευκαιρίες. Ο ομιλητής εξήγησε ότι τέσσερις κυρίαρχες δυνάμεις αλλαγής, συγκεκριμένα, η τεχνολογία, η δημογραφική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση και το περιβάλλον (π.χ. COVID), αλληλοεπιδρούν και δημιουργούν διαρκώς νέες παγκόσμιες τάσεις που αναδιατάσσουν μακροπρόθεσμα το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Βυζά, οι τάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν άμεσα την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων και, παράλληλα, την Πολιτεία, είναι η απομάκρυνση από τον άνθρακα, η συμπεριφορική οικονομία, η εξέλιξη της σκέψης με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, και η απελευθέρωση της εργασίας και της ζωής.

Ο κος Ζαριφόπουλος, στη συνέχεια, μίλησε για τον ρόλο της τεχνολογίας ως καταλύτη μετασχηματισμού για το ελληνικό Δημόσιο, την οικονομία, αλλά και την κοινωνία. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η ψηφιακή στρατηγική της κυβέρνησης στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας από όλους τους πολίτες, με έμφαση σε επτά πυλώνες: (1) τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών και ψηφιακών υποδομών, (2) την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, (3) την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, (4) την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε κλάδο της οικονομίας, (5) την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανοικτών δεδομένων (open data), (6) τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων – με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – και (7) την ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Για να υποστηριχθεί κατάλληλα αυτή η στρατηγική και να ανθίσουν οι νέες τεχνολογίες, ο κος Ζαριφόπουλος εξήγησε ότι αναγκαία συνθήκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας είναι η ύπαρξη συνδεσιμότητας υπέρ-υψηλών ταχυτήτων, αλλά και η απαραίτητη υπολογιστική ισχύς. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο, τόσο με το πλαίσιο αδειοδότησης φάσματος για το 5G και το καινοτόμο ταμείο «Φαιστός», αλλά και τη μετάβαση στο G-cloud και τις επενδύσεις στο υπολογιστικό νέφος.

Κατά την ομιλία του, ο κος Roberts εξήγησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα, είναι η εφεύρεση του μέλλοντος όπως εμείς το θέλουμε και το οραματιζόμαστε, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα φαίνεται να καταφέρνει σταδιακά. Για να μπορέσει, όμως, η χώρα να εκμεταλλευτεί με επιτυχία τις ευκαιρίες που αναδύονται, είναι σημαντικό να αναπτύξει μία νέα κουλτούρα ζωηρής επιχειρηματικότητας, η οποία θα αποτελεί και τη βάση του μετασχηματισμού της. Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι η Πολιτεία, αλλά και οι πολίτες, να μάθουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Roberts, κλειδί σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί η εκπαίδευση, η οποία, μέσω των δυνατοτήτων που φέρνει η ψηφιοποίηση, μπορεί να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε και να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για να γίνει αυτό, εξήγησε ότι θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε το απαρχαιωμένο παγκόσμιο σύστημα εκπαίδευσης, και να αντιστρέψουμε τους στόχους της μάθησης, για να εντοπίσουμε τις γνώσεις εκείνες που έχουν πραγματική αξία στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον – πώς να είμαστε υγιείς, πώς να είμαστε ευτυχισμένοι, πώς να δημιουργούμε πλούτο.

Ο κος Ζαριφόπουλος, σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη – για την οποία καταρτίζεται ξεχωριστή εθνική στρατηγική, με τη συμβολή μεγάλων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας – μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, επομένως, είναι κρίσιμο να επενδύσουμε στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική τέτοιων τεχνολογιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Πολιτεία ανέπτυξε και εμπλουτίζει περαιτέρω, την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, στοχεύοντας στην εξοικείωση των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στο “upskilling” και “reskilling” του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Κλείνοντας, ο κος Βυζάς υπογράμμισε ότι ο κάθε οργανισμός έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μετασχηματιστικές ανάγκες, άρα δεν υπάρχει μια μοναδική προσέγγιση που θα ταιριάζει σε όλους. Όμως, είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα πλαίσιο δράσης για το μέλλον, το οποίο θα βασίζεται στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της καινοτομίας, την έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση και την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, και τέλος, σε έναν επαναπροσδιορισμένο εταιρικό σκοπό, ο οποίος θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΥ: Εντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, παρά την πανδημία
ΕΥ: Εντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, παρά την πανδημία
Στην 29η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα, ως προς τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2019, από την 35η θέση πέρσι. Ελκυστική θεωρεί την Ελλάδα το 62% των επενδυτών.
ΕΥ: Εντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, παρά την πανδημία
Αύξηση 4,4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο
Αύξηση 4,4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο
To πρώτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Αύξηση 4,4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο
Ταμείο Ανακάμψης: Tα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»
Ταμείο Ανακάμψης: Tα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»
Η έγκριση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου.
Ταμείο Ανακάμψης: Tα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»
Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο -Στο 3% στην Ελλάδα
Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο -Στο 3% στην Ελλάδα
Νέο υψηλό επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021 και να διαμορφωθεί στο 4,1% από 3,4% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο -Στο 3% στην Ελλάδα
«Άρωμα» Ελλάδας στην ιαπωνική αγορά
«Άρωμα» Ελλάδας στην ιαπωνική αγορά
Φέτα, φιστίκι, ελιές και ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας είναι τα ελληνικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν σε σειρά παρουσιάσεων στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της καμπάνιας «Perfect Match» της ΕΕ.
«Άρωμα» Ελλάδας στην ιαπωνική αγορά
Τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα τον Οκτώβριο
Τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα τον Οκτώβριο
Τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε τον μήνα Οκτώβριο η Ελλάδα, βάσει νεότερων στοιχείων από την Eurostat, με την ενέργεια να διαδραματίζει σταθερά κομβικό ρόλο στις ανατιμήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα τον Οκτώβριο