ΕΤΑΔ: «Τρέχει» η ψηφιοποίηση για πάνω από 70.000 κρατικά ακίνητα

NEWSROOM
ΕΤΑΔ: «Τρέχει» η ψηφιοποίηση για πάνω από 70.000 κρατικά ακίνητα
Φωτογραφία: Shutterstock

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η ΕΤΑΔ τη δημοπράτηση του έργου για την ψηφιοποίηση του αρχείου της το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους 70.000 τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος, η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου θα αποτελέσει τη σημαντικότερη επένδυση για την ψηφιακή μετάβαση της εταιρείας.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφιοποίηση των τίτλων ενδέχεται να γίνει σταδιακά με τη διενέργεια ξεχωριστών διαγωνισμών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην ψηφιοποίηση των αρχείων που αφορούν στα περίπου 1.000 ακίνητα από τα οποία η ΕΤΑΔ παράγει εισοδήματα, αλλά και στα χιλιάδες αρχεία της πρώην Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ).

Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ένα μέρος του να καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας τα οποία ανέρχονται σε περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη ψηφιοποίηση των τίτλων θα είναι εφικτή η καταχώρηση όλων των στοιχείων με ενιαίο τρόπο στο νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για τα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια με τη συγχώνευση τεσσάρων εταιρειών διαχείρισης κρατικής περιουσίας (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, Ολυμπιακά Ακίνητα, Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και Παράκτιο Αττικό Μέτωπο), οι υπηρεσίες της ΕΤΑΔ δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα για το νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων που καλείται να διαχειριστεί.

Η μετάβαση της εταιρείας στην ψηφιακή εποχή θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της και την επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημοπράτηση του νέου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο έχει αναλάβει η CGSoft που παρέχει στις συστημικές τράπεζες αντίστοιχα συστήματα για τη διαχείριση των ακινήτων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ