Οι φόροι βάζουν φωτιά στη βενζίνη

Φωτό: Shutterstock

Στη Γαλλία τα κίτρινα γιλέκα «τσαλάκωσαν» την κυβέρνηση Μακρόν, υποχρεώνοντας την να «παγώσει» τις αυξήσεις στη φορολογία καυσίμων. Στην Ελλάδα τέτοια γιλέκα δεν έκαναν ποτέ την εμφάνιση τους, παρά το γεγονός ότι η φορολογία στη βενζίνη και στο πετρέλαιο σπάει τα κοντέρ, ανεβάζοντας τη χώρα μας στο βάθρο των τριών πιο ακριβών τιμών στην Ευρωζώνη!

Η έκθεση του ΟΟΣΑ «Consumption Tax Trends 2018» είναι άκρως αποκαλυπτική και ενισχύει την αίσθηση ότι οι Έλληνες πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, το σύνολο των φόρων ανέρχεται στο απίστευτο 65,7% της λιανικής τιμής, με μόνη υψηλότερη επιβάρυνση στη Φινλανδία (67,3%) και στην Ολλανδία (67,5%), των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα απέχει… έτη φωτός από το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Το τελευταίο μεγάλο «μπαμ» έγινε στο «πακέτο» μέτρων του Μαΐου του 2016, που επισφράγισε την πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Τότε, το υπουργείο Οικονομικών έπληξε εις διπλούν τη φορολογία των καυσίμων. Κατ’ αρχάς, ο ΦΠΑ ανέβηκε από το 23% στο 24%, ενώ έγινε αναπροσαρμογή και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ως εξής:

  • Αμόλυβδη: από 670 ευρώ σε 700 ευρώ το χιλιόλιτρο
  • Πετρέλαιο κίνησης: από 330 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: από 230 ευρώ σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο

Η τεράστια φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων συνέπεσε, μάλιστα, με το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου, προκαλώντας έτσι πολλαπλά σοκ στους καταναλωτές. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει ατόφια στις εν Ελλάδι λιανικές τιμές, λόγω της υψηλής φορολογίας.

Η τιμή του Brent έφτασε στις 4 Οκτωβρίου στα 86,34 δολάρια/βαρέλι, για να κατακρημνιστεί στις 30 Νοεμβρίου στα 58,34 δολάρια, ενώ χθες κυμαινόταν λίγο πιο πάνω από τα 62 δολάρια. Αντιστοίχως, η διεθνής τιμή της βενζίνης, που είχε σκαρφαλώσει στα 2,1315 δολάρια/γαλόνι στις 4 Δεκεμβρίου, «βούτηξε» στα 1,3649 δολάρια στις 29 Νοεμβρίου, ενώ χθες «έπαιζε» στα 1,4579 δολάρια. Σε σχέση με πέρσι, καταγράφεται πτώση τιμών 15,9%.

Ποια είναι η αντίστοιχη εικόνα των λιανικών τιμών στην Ελλάδα; Στις 5 Δεκεμβρίου του 2017 η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,535 ευρώ / λίτρο. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 ήταν 1,528 ευρώ / λίτρο. Διαφορά μόλις 0,45%. Τις πταίει; Όποιος ξαναρίξει μια ματιά στα στοιχεία των φόρων και τελών, που επιβαρύνουν τις τιμές, θα πάρει την απάντηση που ψάχνει...

ΣΧΕΤΙΚΑ