Φωτιά και λάβρα τα τιμολόγια τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Φωτό: Shutterstock

Η Ελλάδα μπήκε ή μάλλον μπαίνει στον αστερισμό του 5G και μπορεί, σύμφωνα με τους γνώστες, αυτή η εξέλιξη να συγκρίνεται με τη βιομηχανική επανάσταση, ωστόσο τους πολίτες και καταναλωτές δεν μπορεί παρά να απασχολεί και το “καυτό” θέμα του κόστους.

Η συγκριτική έρευνα της Eurostat είναι μάλλον απογοητευτική, καθώς η Ελλάδα με το πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ φιγουράρει ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο κόστος τηλεπικοινωνιών.

Με βάση σύγκρισης τις 100 μονάδες, που αντιστοιχούν στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο υψηλότερο σκαλοπάτι βρίσκεται το Βέλγιο με 76 μονάδες πάνω από το μέσο όρο και στη δεύτερη θέση βρίσκεται- δυστυχώς- η Ελλάδα με μικρή διαφορά: 75 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι Έλληνες πληρώνουν 75% ακριβότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης, για κινητό και σταθερό τηλέφωνο, για ίντερνετ, ταχυδρομικές υπηρεσίες κλπ.

Τ

Με φόντο τα παραπάνω στοιχεία, το πέρασμα στην εποχή του 5G αποκτά άλλη διάσταση. Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν. Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Όπως σημειώνει το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ