Φορολογικές υποχρεώσεις 2020: Τα «SOS» για την 31η Δεκεμβρίου

NEWSROOM
Φορολογικές υποχρεώσεις 2020: Τα «SOS» για την 31η Δεκεμβρίου
Φωτο: Shutterstock

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Λογίστρια Φοροτεχνικός

Αρθρογράφος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Φεύγοντας το 2020 οι φορολογούμενοι έχουν μια σειρά υποχρεώσεων απέναντι στην εφορία και όχι μόνο , που πρέπει να τακτοποιήσουν. Καλό είναι οι οφειλές, αν όχι εφάπαξ, αν όχι ρυθμισμένες, ανάλογα με το πώς έχει την δυνατότητα ο κάθε πολίτης, τουλάχιστον σε δόσεις όποτε και όσο μπορεί ο κάθε ένας να πληρώνει έστω και ένα μικρό τμήμα.

Και για ποιο λόγο αυτό; Διότι δεν πρόκειται να διαγραφούν, αλλά θα υπάρχουν σταθερά και θα τοκίζονται, με αποτέλεσμα συνεχώς να αυξάνονται.

Για να δούμε λοιπόν μια σειρά υποχρεώσεων που πρέπει να καλυφθούν άμεσα:

 1. - Αρχικά , 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020.
 2. - Μην ξεχνάμε την δόση του φόρου εισοδήματος. Μέχρι 31/12 θα πρέπει να πληρώσουμε την έκτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος.
 3. - Έχουμε τη δόση ΦΠΑ ανάλογα αν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες ή νομικά πρόσωπα.
 4. - ΠΡΟΣΟΧΗ τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 έχουν λάβει παράταση έως 26 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα βεβαίως θα λήξει και η προθεσμία για να θέσουν όσοι φορολογούμενοι θέλουν τα οχήματα τους σε ακινησία και να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες τους.
 5. - Χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2019 θα πρέπει να κατατεθούν στην ΔΟΥ ή να στείλουν με email ή με courier  έως τέλος Δεκεμβρίου με χειρόγραφη τροποποιητική φορολογική δήλωση.
 6. - Ομοίως για τα αναδρομικά. Δηλαδή, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του έτους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ. Τα έτη που μπορεί να γίνει ηλεκτρονική η υποβολή γίνεται ηλεκτρονική, τα έτη που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, υποβάλουμε την τροποποιητική δήλωση χειρόγραφα.
 7. - Σε περίπτωση που στην υποβολή της αρχικής φορολογικής δήλωσης δεν είχε υπολογιστεί η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου έτους 2019, για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν το δικαίωμα αυτό, για να κερδίσουν τη μείωση θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
 8. - SOS μην ξεχάσετε να κάνετε την 2η φάση της ρύθμισης των οφειλών σας στο ΚΕΑΟ για όποια οφειλή έχετε προς τα ασφαλιστικά ταμεία σας.
 9. - Εάν έχετε πληγεί από την πανδημία και χάσατε τη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων έχετε τώρα ξανά την δυνατότητα με μία αίτηση να επανενταχθούν οι οφειλές αυτές και να αναβιώσουν οι χαμένες ρυθμίσεις, αρκεί όμως μέχρι το τέλος του μήνα 12ου να καταβάλλετε τη δόση του Δεκεμβρίου. Δεύτερη ευκαιρία λοιπόν, για τις 100 και 120 δόσεις. Κάντε την αίτηση επανένταξης , μην αφήσετε την ευκαιρία να κρατήσετε αυτές τις τόσο πολύ καλές ρυθμίσεις.
 10. - Επίσης πρέπει να γίνει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος.
 11. - Οι δηλώσεις των φορολογούμενων που απεβίωσαν υποβάλλονται χειρόγραφα στη ΔΟΥ από τους κληρονόμους των αποβιωσάντων έως 31 Δεκεμβρίου.
 12. - Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τις μειώσεις κατά 40% των ενοικίων των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου.  Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί και η μείωση του ενοικίου για τον Νοέμβριο.
 13. - Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020.
 14. - Για τις κληρονομιές, δωρεές, και γονικές παροχές, οι δηλώσεις που έληγαν εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγουν εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020 παρατείνονται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η παράταση αυτή ισχύει και για γονικές παροχές χρηματικών ποσών για κάλυψη τεκμηρίων.
 15. - Η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2021. 

Προσπαθήστε οποιαδήποτε οφειλή μπορείτε να την μειώσετε.

Εδώ είμαι να σας βοηθήσω και να σας συμβουλέψω.

Καλή χρονιά με υγεία!

Φιλοθέη Μακριδάκη τηλ. 6944710019

Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Γραφείου

ΣΧΕΤΙΚΑ