Ο ακριβότερος μαύρος χρυσός «ψαλιδίζει» το ΑΕΠ

Φωτογραφία: Shutterstock

Κι εκεί που λες ότι τα έχεις δει όλα και προσδοκάς ότι θα αρχίσουν να βελτιώνονται οι μακροοικονομικές παραδοχές για τους επόμενους μήνες, σου προκύπτει αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η αλήθεια είναι ότι η απίστευτη “βουτιά” των διεθνών τιμών του πετρελαίου στις αρχές του προηγούμενου έτους- έγραψε και αρνητικό το ταμπλό- δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί επί μακρόν. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για τα επίπεδα τιμών και παραγωγής, συνηγορούσαν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας- και βέβαια της ελληνικής- οικονομίας, θα υποβοηθηθεί από χαμηλές τιμές καυσίμων. Τα πράγματα δείχνουν, όμως, να αλλάζουν.

Η τιμή του Brent “σκαρφάλωσε” πάνω από τα 54 δολάρια, κάνοντας ένα άλμα σχεδόν 7 δολαρίων μέσα σε περίπου 2 μήνες και οι αναλυτές θεωρούν ότι ο μαύρος χρυσός μπορεί να “χτυπήσει” τα 60 δολάρια. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Υψηλότερο κόστος μετακινήσεων και παραγωγής και δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ποντάρουν πάντα στα φτηνά καύσιμα, προκειμένου να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάκαμψης.

Ο ελληνικός Προϋπολογισμός για το 2021, ο οποίος προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4,8%, έχει ως βασική παραδοχή- μία από αυτές- ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 44,6 δολάρια και αυτή είναι και η παραδοχή των Ευρωπαίων. Τι συνεπάγεται τυχόν επιβεβαίωση των νέων αναλύσεων περί 60 δολαρίων; “Ψαλίδισμα” του ΑΕΠ. Οι υπολογισμοί για τη συσχέτιση ΑΕΠ- πετρελαίου είναι ότι κάθε 10 δολάρια ακριβότερου πετρελαίου “ροκανίζουν περίπου 0,3% από το ΑΕΠ, συνεπώς μια τιμή γύρω στα 60 δολάρια, δηλαδή περίπου 15 δολάρια πάνω από τις προβλέψεις, μπορεί να “κόψει” 0,4- 0,5% από το ΑΕΠ.

Αν και είναι νωρίς για να ανησυχούν στο υπουργείο Οικονομικών, είναι βέβαιο ότι σε όλες τις αναλύσεις από εδώ και πέρα, η παράμετρος της τιμής του πετρελαίου δεν θα είναι, πλέον, αμελητέα. Όσο, δε, για την άποψη που έχει εκφραστεί κατά καιρούς, ότι οι υψηλότερες τιμές καυσίμων φέρνουν και αυξημένα έσοδα από τον αναλογούντα ΦΠΑ, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία των περιορισμών στις μετακινήσεις και πολύ περισσότερο στην κατανάλωση, είναι μάλλον άκαιρη.

Υπάρχει προοπτική η άνοδος της τιμής του πετρελαίου να καφθεί; Τα 18 μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν μάλλον αιφνιδίως να κρατήσουν την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα ως το Μάρτιο κι αυτό ήταν το πρώτο νέο που “έσπρωξε” την τιμή του μαύρου χρυσού, πυροδοτώντας και τα σενάρια για 60 δολάρια λίαν συντόμως. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει τη δική της παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια. Αν και η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου θα έχει σκαμπανεβάσματα, οι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι μόνο αν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στο πεδίο της πανδημίας, που θα επηρεάσει τις προβλέψεις για τη ζήτηση, τότε και μόνο τότε η ανοδική τάση μπορεί να αναστραφεί. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ εκτιμούν ότι από τα χαμηλά των 5,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα, η ζήτηση θα φτάσει στα 96 εκατ. βαρέλια ως το τέλος του έτους....

ΣΧΕΤΙΚΑ