Ναι στη βελτίωση - όχι στο «κούρεμα» οφειλών

Shutterstock

Μπορεί η αγορά να το θεωρεί μονόδρομο για να ορθοποδήσει και να κάνει επανεκκίνηση χωρίς βαρίδια, μπορεί να αποστέλλονται επιστολές στις Βρυξέλλες από θεσμικά όργανα όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για μια πανευρωπαϊκή απόφαση, ωστόσο επί του παρόντος δεν φαίνεται να «περπατάει» το «κούρεμα» των οφειλών που δημιούργησε η πανδημία, έστω στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Από το υπουργείο Οικονομικών ούτε καν κλείνουν το μάτι σε μια τέτοια προοπτική, τρέμοντας στην ιδέα ότι μπορεί να δεχθεί άλλο ένα πλήγμα η κουλτούρα πληρωμών, που φαίνεται ότι σταδιακά αποκαθίσταται. Τα στοιχεία από το μέτωπο του Προϋπολογισμού δείχνουν, άλλωστε, ότι παρά το σοκ των αλλεπάλληλων lockdown, φυσικά και νομικά πρόσωπα καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από την άλλη, στο υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να κλείσουν τα αυτιά, στην περίπτωση που η «άφεση χρέους» συμπεριληφθεί στα «εργαλεία» που θα συναποφασιστούν στην Ευρώπη, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατόν η επιστροφή στην κανονικότητα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Το μόνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αυτήν τη στιγμή είναι ότι το πλαίσιο της ρύθμισης (12- 24 δόσεις) για τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας, μπορεί να πάρει βελτίωση. Το πιθανότερο είναι η αποπληρωμή να μην ξεκινήσει το Μάιο, αλλά από το δεύτερο εξάμηνο, όταν σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης. Το ενδεχόμενο περισσότερων δόσεων σε ειδικές περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Εν τω μεταξύ, με νέα Απόφαση του το υπουργείο Οικονομικών καθορίζει ειδικά θέματα και λεπτομέρειες, σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών, που προέκυψαν από δάνεια με κρατική εγγύηση. Το πρώτο και κύριο είναι ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση εκπνέει στις 30 Απριλίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 ημερών από την αίτηση.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών, που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ή παροχής της εγγύησης της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ» ή του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στις τράπεζες έως τις 7/1/2019. Αυτά τα χρέη μπορούν να ρυθμίζονται ως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν και να μην έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Μετά από επιλογή του οφειλέτη μπορούν επιπλέον να υπαχθούν στη ίδια ρύθμιση αντίστοιχες οφειλές, που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι και την 30η Απριλίου 2021 (καταληκτική ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση), οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής και οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης:

α) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής ή
β) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

Στη ρύθμιση μπορούν ακόμα να υπάγονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής, ήτοι την 30η Απριλίου 2021, και οφειλές, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες και θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μετά την 30η Απριλίου, κατόπιν αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής εντός έξι μηνών από την καταχώριση των οφειλών αυτών.

Το ελάχιστο ποσό δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 20 ευρώ. Βασικές συνολικές οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση, αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, από την υπαγωγή σε ρύθμιση, επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 3% ετησίως. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.

ΣΧΕΤΙΚΑ