fbpx«Ψυχρολουσία» από τη Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρώπης | Economistas.gr
Skip to main content

«Ψυχρολουσία» από τη Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρώπης

«Ψυχρολουσία» από τη Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρώπης
Φωτογραφία: Shutterstock

Τα... κανόνια της Eurostat ήχησαν, αποκαλύποντας το μέγεθος της ζημιάς στην ευρωπαϊκή οικονομία, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όταν δηλαδή είχαν τεθεί σε εφαρμογή νέα περιοριστικά μέτρα.

Πριν αποκρυσταλλωθεί το εύρος των επιπτώσεων, με την ενσωμάτωση νέων στοιχείων και πριν καν ξεκινήσει η καταγραφή των απωλειών στο ξεκίνημα του 2021, όταν οι περισσότερες κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να κατεβάσουν “ρολά” για να συγκρατήσουν τον καλπασμό της πανδημίας, η Eurostat “μέτρησε” πτώση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε σύγκριση με την “ανάσα” που πήραν όλοι το τρίτο τρίμηνο και “βουτιά” 5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019!

screenshot_20210216-221309.jpg

Αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις για το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου- από τις οποίες απουσιάζει η Ελλάδα- συνεπάγονται ύφεση 6,8% στην Ευρωζώνη το 2020. Τα επιμέρους στοιχεία προκαλούν δέος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η Περιφέρεια “υποφέρει”, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία, η οποία καταγράφει “βουτιά” 9,1% στο τελείωμα του χρόνου. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ισπανία ή μάλλον μόνο η Ισπανία, έκλεισε το 2020 με βαθύτερη ύφεση από την Ελλάδα. Η τάση του ΑΕΠ είναι, όμως, μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά στην απασχόληση, η οποία υποχώρησε κατά 3% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Αν και η Ελλάδα κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά ανεργίας, το μεγάλο στοίχημα της “επόμενης ημέρας” είναι όχι μόνο να διασώσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας αλλά και να τις αυξήσει, την ώρα που άπαντες λίγο ως πολύ συμφωνούν ότι και το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

screenshot_20210216-222516.jpg

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι κάποιοι στην Ευρώπη βιάζονται να κάνουν... λογαριασμό και να προκαταβάλουν τις εξελίξεις στην επόμενη χρονιά. Έτσι παρά τις αβεβαιότητες, που σκιάζουν όχι τόσο την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι την “επόμενη ημέρα”, το Eurogroup συμφώνησε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, στις 15 Μαρτίου, θα ξεκινήσει η καταγραφή της κατάστασης και ο... προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα συζητήσουν:

  • τα μέτρα στήριξης που είναι σε ισχύ
  • την αποτελεσματικότητα τους
  • τις επιπτώσεις τους στην Ευρωζώνη
  • τις προθέσεις των κρατών- μελών, αναφορικά με την παράταση ή την άρση τους
  • τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις και τα ρίσκα που απορρέουν

Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι μια τέτοια συζήτηση θα είναι... αθώα, η ανταλλαγή αυτών των στοιχείων θα γίνει με φόντο τη δημοσιονομική κατάσταση κάθε κράτους- μέλους και με στόχο- όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο- τον συντονισμό μιας κοινής και αξιόπιστης μεσοπρόθεσμης “ρητορικής”, διατηρώντας βέβαια σε ισχύ τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί. Μετάφραση; Κάποιοι δείχνουν να βιάζονται να “καλουπώσουν” τις ειδικές και ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας, σε ένα κοινό “πακέτο”, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η άρση των μέτρων στήριξης δεν θα γίνει πρόωρα....

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσγείωση στην πραγματικότητα της Eurostat
Προσγείωση στην πραγματικότητα της Eurostat
Την ώρα που η Ελλάδα πασχίζει να ανακτήσει μέρος των απωλειών της, οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ «καλπάζουν»- Κολλημένη στην 3η Εθνική της Ευρώπης η Ελλάδα.
Προσγείωση στην πραγματικότητα της Eurostat
Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Μεγάλη αύξηση της απασχόλησης το 2021 αλλά η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ευρώπη. Πάνω από 500 εκ ευρώ «ένεση» από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο
Όσοι προσδοκούσαν μια αποκλιμάκωση ή έστω σταθεροποίηση του πληθωρισμού το Μάιο, θα απογοητευθούν.  
Πληθωρισμός «τέρας» και το Μάιο