Βαριά «σκιά» στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Από την αρχή της χρονιάς κιόλας, φαινόταν ότι το βασικό σενάριο του φετινού Προϋπολογισμού, για ρυθμούς ανάπτυξης 4,8%, ήταν φιλόδοξο μετά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Οδεύοντας προς το Μάρτιο, η αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων μοιάζει μονόδρομος, με τις προβλέψεις της Κομισιόν για ρυθμούς 3,5% να φαντάζουν, πλέον, ως το ιδανικό σενάριο.

Δεν είναι μυστικό ότι στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ενεργοποιήσει τα εναλλακτικά σχέδια για τη φετινή χρονιά, όπως δεν είναι μυστικό ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων άρα και των μέτρων στήριξης, θα ανεβάσει το λογαριασμό της “ζημιάς”. Η δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Κομισιόν απλώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και πλέον το φετινό κόστος ανεβαίνει στα 11,6 δισ ευρώ και... βλέπουμε. Ωστόσο, η ταμειακή επιβάρυνση είναι το μικρότερο κακό.

Το κατέβασμα των ρολών στο λιανεμπόριο το Φεβρουάριο δεν “πάγωσε” μόνο τους ίδιους τους εμπόρους αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έγινε σαφές ότι θα δοκιμαστούν τα ταμειακά περιθώρια του Προϋπολογισμού αλλά θα “ψαλιδιστεί” και η δυναμική ανάκαμψης. Η διάψευση των προσδοκιών για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και όπως σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τονίζοντας μια- μια τις λέξεις του, κάθε 15νθήμερο κατεβασμένων ρολών στην Αττική και στις υπόλοιπες “κόκκινες” περιοχές, που συνθέτουν το 67% του τζίρου της οικονομίας, συνεπάγεται:

επιβάρυνση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 0,7%, δηλαδή κατά περίπου 1 δισ ευρώ

“ψαλίδισμα” του ΑΕΠ κατά 0,8%

  • μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 1 με 1,2 δισ ευρώ 

Αυτό το τελευταίο, συνυπολογίζοντας και τη ζημιά από το πρώτο δίμηνο της προβληματικής λειτουργίας της αγοράς, οδηγεί σε ρυθμούς ανάπτυξης 3,3- 3,5%, δηλαδή όσο “βλέπουν” και οι Βρυξέλλες, χωρίς να βάζουν, όμως, στην εξίσωση τη θετική επίπτωση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακριβώς σε αυτό φαίνεται να ποντάρει και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μη διολισθήσει το ΑΕΠ κάτω από το 3%. Σε κάθε περίπτωση, με την υποβολή του Μεσοπρόθεσμου ή και νωρίτερα, θα αποτυπωθεί και επισήμως στο χαρτί η αναθεώρηση των φετινών προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιστρέφοντας στον ταμειακό πονοκέφαλο, που προκαλεί η παράταση της κρίσης, αναμφίβολα το “μαξιλάρι” των 32,8 δισ ευρώ- αυτή είναι η “φωτογραφία” της στιγμής- επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί, λαμβάνοντας, όμως, υπόψιν τις... κομψές συστάσεις των Ευρωπαίων για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις εν όψει της “επόμενης ημέρας”, που δεν θα είναι εύκολη. Η γραμμή “θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία για όσο χρειαστεί” δεν αλλάζει. Προστίθεται, όμως, πια ένας αστερίσκος: “όσο παρατείνεται η κρίση, τόσο θα δυσκολεύει η κάλυψη όλων των απωλειών”.

Το πρόγραμμα της επιδότησης των πάγιων δαπανών στην καλλίτερη περίπτωση θα δώσει “ανάσες” 500 εκατ. Ευρώ, η Επιστρεπτέα 6 και 7 θα “μοιράσουν” ως 1,5 δισ ευρώ, περί τα 300 με 400 εκατ. Ευρώ θα είναι το κόστος της 8μηνης επιδότησης κορωνοϊόπληκτων επιχειρηματικών δανείων, ενώ ενεργοποιήθηκε και ο νέος γύρος 3μηνης επιδότησης τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κόστος 200 εκατ. Ευρώ. Αυτό είναι το βασικό “πακέτο”, που θα συνοδεύσει τις επιχειρήσεις στην έξοδο από το τούνελ, ενώ το πλαίσιο του “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ” και της στοχευμένης επιδότησης εισφορών θα δώσει πρόσθετη “ανάσα” στους πλέον πληττόμενους κλάδους. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτά θα αποδειχθούν αρκετά...

ΣΧΕΤΙΚΑ