Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Ούτε οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τις πραγματικές αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων” σημειώνει αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι ακόμα δεν είναι εμφανές το πλήγμα που έχει δεχθεί η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αναμφίβολα το παρατεταμένο lockdown έχει “ροκανίσει” τα ταμειακά διαθέσιμα ειδικά των μικρότερων επιχειρήσεων και είναι ενδεικτικό ότι περίπου οι 4 στις 10 δηλώνουν ότι έχουν “στεγνώσει”. Από την άλλη, ουδείς μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης, που έχουν ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Μάρτιο, κατάφεραν να αποτρέψουν ένα τσουνάμι “λουκέτων” και απολύσεων, αναδεικνύοντας την ομαλή μετάβαση στην “επόμενη ημέρα” ως το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου.

Τα ετήσια στοιχεία από το ΓΕΜΗ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δείχνουν ότι η αγορά όχι μόνο άντεξε, αλλά οι διαγραφές ήταν πολύ λιγότερες το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2020 πραγματοποιήθηκαν 35.717 συστάσεις επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Συγκριτικά με το 2019, οπότε και έγιναν 36.947 συστάσεις, παρατηρείται μείωση κατά 1.230, ποσοστό -3,33%. Αναφορικά με τις διαγραφές των επιχειρήσεων, το 2020 καταγράφεται μείωση κατά 33% σε σχέση με το 2019.

Ειδικά όσον αφορά στην Αττική, παρόλες τις οικονομικές αντιξοότητες, οι εγγραφές ήταν σημαντικά περισσότερες από τις διαγραφές επιχειρήσεων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 7.914 εγγραφές και 2.655 διαγραφές επιχειρήσεων. Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες εγγραφές (907), ενώ τρεις μήνες (Ιανουάριος, Ιούλιος και Νοέμβριος) καταγράφουν πάνω από 800 εγγραφές επιχειρήσεων ο καθένας. Ο Απρίλιος, με το πρώτο lockdown, καταγράφει τον μικρότερο αριθμό τόσο εγγραφών και όσο διαγραφών (215 και 74, αντίστοιχα).

Από αυτές τις εγγραφές, ποσοστό σχεδόν 61% αφορά σε ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) ενώ οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (Ι.Κ.Ε.) συγκεντρώνουν ποσοστό 16,82%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που δείχνουν σε ποιες δραστηριότητες είχαμε τις περισσότερες εγγραφές. Σε πείσμα των περιορισμών, το λιανικό εμπόριο (ΚΑΔ 47) και η εστίαση (ΚΑΔ 56) έχουν τις περισσότερες εγγραφές, ωστόσο καταγράφουν πτώση συγκριτικά με το 2019, σχεδόν 0,88% και 11,53% αντίστοιχα. Μεγάλη πτώση παρουσιάζει ο κλάδος των ασφαλιστών ενώ οι μεσίτες ακινήτων έχουν ανοδική τάση.

Οι ΚΑΔ με την μεγαλύτερη άνοδο είναι ο 35 (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου ατμού και κλιματισμού), με άνοδο 120,00% και ο 53 (ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες). Σημαντική άνοδο έχει και ο ΚΑΔ 86 (Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας). Οι μεταβολές σε αυτούς τους κλάδους δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι αφενός η εμφάνιση της πανδημίας δημιουργεί νέες τάσεις και νέες ανάγκες στην αγορά (ταχυμεταφορές, ανθρώπινη υγεία) και αφετέρου ανοίγει η αγορά για το ηλεκτρικό ρεύμα και για άλλες μορφές ενέργειας (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου).

ΣΧΕΤΙΚΑ