fbpxΤο κρίσιμο στοίχημα της απασχόλησης | Economistas.gr
Skip to main content

Το κρίσιμο στοίχημα της απασχόλησης

Το κρίσιμο στοίχημα της απασχόλησης
Νέοι άνεργοι/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Το ποσοστό ανεργίας συγκρατήθηκε στην Ελλάδα τους δύσκολους μήνες της πανδημίας κι αυτό είναι καλό νέο. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε με κάποιο… μαγικό τρόπο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αναστολές συμβάσεων και ο όρος της διατήρησης του προσωπικού για την άντληση ρευστού από τις Επιστρεπτέες, λειτούργησαν ως «φρένο» στις απολύσεις, την ώρα που οι προσλήψεις γίνονταν με το σταγονόμετρο.

Η ανάλυση των στοιχείων από την «ΕΡΓΑΝΗ» για το πρώτο δίμηνο δεν πρέπει να περιοριστεί στη «βιτρίνα», δηλαδή στο γεγονός ότι το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων είναι βελτιωμένο κατά 2.366 θέσεις εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, καθώς αυτό δεν οφείλεται σε κάποια «έκρηξη» νέων θέσεων. Τουναντίον. Στο δίμηνο Ιανουαρίου έγιναν περίπου 85.000 λιγότερες προσλήψεις, αλλά αυτό που απορρόφησε τους κραδασμούς ήταν ότι καταγράφηκαν και 87.000 λιγότερες αποχωρήσεις.

pinakas.jpg

Αναμφίβολα θετικό είναι το γεγονός ότι από τις 98.428 προσλήψεις του Φεβρουαρίου, το 64% αφορούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, παρά την αβεβαιότητα της πανδημίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι στις δραστηριότητες με το πιο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων, είναι και αυτές που βρίσκονται σε βαθύ «κόκκινο», δηλαδή η εστίαση και το εμπόριο. Αθροιστικά, στις επιχειρήσεις εστίασης και χονδρικού- λιανικού εμπορίου έγιναν οι περίπου 27.000 προσλήψεις από το σύνολο των 98.428 του μήνα, δηλαδή το 27% αυτών. Τα στοιχεία αυτά «κουμπώνουν» με τα αντίστοιχα από το ΓΕΜΗ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που δείχνουν ότι παρά την αβεβαιότητα, μεγάλος αριθμός σύστασης επιχειρήσεων καταγράφεται στους συγκεκριμένους κλάδους.

pinakaki-epaggelmata.jpg

Φυσικά η εικόνα αυτή δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρο. Το πρώτο crash test θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού, όταν θα έχει λήξει (;) το μέτρο των αναστολών συμβάσεων και θα έχει εκπνεύσει και η αντίστοιχη προστατευτική περίοδος γι’ αυτούς τους εργαζόμενους. Την ίδια περίοδο θα εκπνέει και το απαγορευτικό απολύσεων για όσους μπήκαν στους πρώτους γύρους Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σε αυτό το σημείο, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι θα ποντάρει πολλά στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει ως αμορτισέρ. Κρίσιμο χαρακτηρίζεται και το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο δεν αποδίδει επί του παρόντος σύμφωνα με τις προσδοκίες, καθώς έχει καλυφθεί περίπου το 25% αυτών των θέσεων.

grafima.jpg

Η μετατροπή του στοιχήματος από τη συγκράτηση της ανεργίας σε τόνωση της απασχόλησης, είναι ένα από τα ζητούμενα της «επόμενης ημέρας» κι αυτό αποτυπώνεται και στους συγκριτικούς δείκτες της Eurostat για τις «κενές» θέσεις, όπου η Ελλάδα είναι η τελευταία. Με τον όρο job vacancy rate, η Eurostat μετράει το ποσοστό των «κενών» θέσεων ως προς το σύνολο των θέσεων εργασίας. Τι ορίζεται ως «κενή θέση»; Είναι μια νέα θέση, που είτε δεν έχει καλυφθεί ακόμα είτε πρόκειται να αδειάσει, για την οποία ο εργοδότης κινείται ενεργά για να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο να την καλύψει. Το ποσοστό αυτών των θέσεων στην Ελλάδα είναι μόλις 0,5%....

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συναγερμός για την απασχόληση
Συναγερμός για την απασχόληση
Παράταση επ’ αόριστον της συνταγής των αναστολών συμβάσεων- «Γονατίζουν» οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο πανδημίας.
Συναγερμός για την απασχόληση
Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Μεγάλη αύξηση της απασχόλησης το 2021 αλλά η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ευρώπη. Πάνω από 500 εκ ευρώ «ένεση» από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Μεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022
Μεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022
«Γκρίζα» τα στοιχεία της Eurostat για το ποσοστό των ανέργων που βρήκαν δουλειά. Το σχέδιο του ΟΑΕΔ για φέτος.
Μεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022
Το μεγάλο στοίχημα της απασχόλησης -Στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής οι νέοι
Το μεγάλο στοίχημα της απασχόλησης -Στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής οι νέοι
Η ανεργία, έχοντας φτάσει επισήμως στα επίπεδα του 28% την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κινείται πλέον γύρω στο 12%. Αυτά είναι τα καλά νέα.  
Το μεγάλο στοίχημα της απασχόλησης -Στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής οι νέοι