fbpxΤο κρίσιμο στοίχημα της απασχόλησης | Economistas.gr
Skip to main content

Το κρίσιμο στοίχημα της απασχόλησης

Το κρίσιμο στοίχημα της απασχόλησης
Νέοι άνεργοι/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Το ποσοστό ανεργίας συγκρατήθηκε στην Ελλάδα τους δύσκολους μήνες της πανδημίας κι αυτό είναι καλό νέο. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε με κάποιο… μαγικό τρόπο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αναστολές συμβάσεων και ο όρος της διατήρησης του προσωπικού για την άντληση ρευστού από τις Επιστρεπτέες, λειτούργησαν ως «φρένο» στις απολύσεις, την ώρα που οι προσλήψεις γίνονταν με το σταγονόμετρο.

Η ανάλυση των στοιχείων από την «ΕΡΓΑΝΗ» για το πρώτο δίμηνο δεν πρέπει να περιοριστεί στη «βιτρίνα», δηλαδή στο γεγονός ότι το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων είναι βελτιωμένο κατά 2.366 θέσεις εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, καθώς αυτό δεν οφείλεται σε κάποια «έκρηξη» νέων θέσεων. Τουναντίον. Στο δίμηνο Ιανουαρίου έγιναν περίπου 85.000 λιγότερες προσλήψεις, αλλά αυτό που απορρόφησε τους κραδασμούς ήταν ότι καταγράφηκαν και 87.000 λιγότερες αποχωρήσεις.

pinakas.jpg

Αναμφίβολα θετικό είναι το γεγονός ότι από τις 98.428 προσλήψεις του Φεβρουαρίου, το 64% αφορούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, παρά την αβεβαιότητα της πανδημίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι στις δραστηριότητες με το πιο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων, είναι και αυτές που βρίσκονται σε βαθύ «κόκκινο», δηλαδή η εστίαση και το εμπόριο. Αθροιστικά, στις επιχειρήσεις εστίασης και χονδρικού- λιανικού εμπορίου έγιναν οι περίπου 27.000 προσλήψεις από το σύνολο των 98.428 του μήνα, δηλαδή το 27% αυτών. Τα στοιχεία αυτά «κουμπώνουν» με τα αντίστοιχα από το ΓΕΜΗ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που δείχνουν ότι παρά την αβεβαιότητα, μεγάλος αριθμός σύστασης επιχειρήσεων καταγράφεται στους συγκεκριμένους κλάδους.

pinakaki-epaggelmata.jpg

Φυσικά η εικόνα αυτή δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρο. Το πρώτο crash test θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού, όταν θα έχει λήξει (;) το μέτρο των αναστολών συμβάσεων και θα έχει εκπνεύσει και η αντίστοιχη προστατευτική περίοδος γι’ αυτούς τους εργαζόμενους. Την ίδια περίοδο θα εκπνέει και το απαγορευτικό απολύσεων για όσους μπήκαν στους πρώτους γύρους Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σε αυτό το σημείο, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι θα ποντάρει πολλά στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει ως αμορτισέρ. Κρίσιμο χαρακτηρίζεται και το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο δεν αποδίδει επί του παρόντος σύμφωνα με τις προσδοκίες, καθώς έχει καλυφθεί περίπου το 25% αυτών των θέσεων.

grafima.jpg

Η μετατροπή του στοιχήματος από τη συγκράτηση της ανεργίας σε τόνωση της απασχόλησης, είναι ένα από τα ζητούμενα της «επόμενης ημέρας» κι αυτό αποτυπώνεται και στους συγκριτικούς δείκτες της Eurostat για τις «κενές» θέσεις, όπου η Ελλάδα είναι η τελευταία. Με τον όρο job vacancy rate, η Eurostat μετράει το ποσοστό των «κενών» θέσεων ως προς το σύνολο των θέσεων εργασίας. Τι ορίζεται ως «κενή θέση»; Είναι μια νέα θέση, που είτε δεν έχει καλυφθεί ακόμα είτε πρόκειται να αδειάσει, για την οποία ο εργοδότης κινείται ενεργά για να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο να την καλύψει. Το ποσοστό αυτών των θέσεων στην Ελλάδα είναι μόλις 0,5%....

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το δύσκολο στοίχημα των νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας
Το δύσκολο στοίχημα των νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας
Ουραγός η Ελλάδα στις “ανοικτές” θέσεις απασχόλησης, την ώρα που θεριεύει η γενιά των 400 ευρώ η οποία προσπαθεί να επιβιώσει με μερική ή εκ περιτροπής εργασία.
Το δύσκολο στοίχημα των νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας
Εφιαλτικές προβλέψεις για τον Τουρισμό
Εφιαλτικές προβλέψεις για τον Τουρισμό
Τα «μαύρα» σενάρια των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τις απώλειες στο ΑΕΠ και την απασχόληση- Η Ελλάδα μεταξύ των πιο «πληγωμένων» χωρών παγκοσμίως
Εφιαλτικές προβλέψεις για τον Τουρισμό
Συναγερμός για την απασχόληση
Συναγερμός για την απασχόληση
Παράταση επ’ αόριστον της συνταγής των αναστολών συμβάσεων- «Γονατίζουν» οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο πανδημίας.
Συναγερμός για την απασχόληση