fbpxΕκτακτη Γενική Συνέλευση της Πειραιώς -Πώς θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου | Economistas.gr
Skip to main content

Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Πειραιώς -Πώς θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Πειραιώς -Πώς θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Τράπεζα Πειραιώς/ Φωτογραφία Eurokinissi

Με δύο παράλληλες διαδικασίες θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, όπως ενημέρωσε σχετικά κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

Ειδικότερα, η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών θα διεξαχθεί ως εξής:

(α) «τη Διεθνή Προσφορά»: μια διαδικασία με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, μέσω βιβλίου προσφορών, η οποία δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά και
(β) την «Ελληνική Προσφορά»: Μια διαδικασία με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
«Η Συνδυασμένη Προσφορά θα διενεργηθεί ταυτόχρονα και στα δύο σκέλη της Ελληνικής και Διεθνούς Προσφοράς, τις οποίες σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες ενώ θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021, μετά και τις απαραίτητες εγκρίσεις. Η διοίκηση της Εταιρείας προτίθεται να προτείνει στα αρμόδια εταιρικά όργανα την υιοθέτηση συστήματος προνομιακής κατανομής νέων μετοχών, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα εγγράφονται στην αύξηση μέσω της Ελληνικής Προσφοράς θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.


Η σχετική δυνατότητα εξετάζεται από νομικής και τεχνικής πλευράς και αναμένεται να κινηθεί πάνω στις εξής γενικές γραμμές:

Δικαίωμα προνομιακής κατανομής θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές, όσο και στους ειδικούς επενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.
Μεγάλου: «Το σχέδιο Sunrise είναι ζωτικής, στρατηγικής σημασίας»
Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά τα ανωτέρω (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του. Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιείται αναλογικά, εφ’ όσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.

«Το σχέδιο Sunrise είναι ζωτικής, στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου μας αναφορικά με την οριστική επίλυση των NPEs και τον μετασχηματισμό της Τράπεζας σε μια πλήρως εξυγιασμένη, αποτελεσματική και εξαιρετικά κερδοφόρα Τράπεζα, προς όφελος των πελατών μας, δημιουργώντας ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μας και ταυτόχρονα δημιουργώντας αξία για την ευρύτερη κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, αναδεικνύοντας τη μείωση των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας σε βασική προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού.

«H αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που μόλις εγκρίνατε, αποτελεί μία κομβική στιγμή για την Τράπεζα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ελληνική οικονομία. Είναι κομβική, διότι μια επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από μια ελληνική τράπεζα, σηματοδοτεί πανηγυρικά την επανασύνδεση με τις αγορές κεφαλαίου, και συνεπώς την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Η σχεδιαζόμενη αύξηση των κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς, θα της επιτρέψει την ταχύτερη μείωση των επισφαλών απαιτήσεων και θα της δώσει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί κατά 100% στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει το μεγαλύτερο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» σημείωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γ. Χατζηνικολάου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλου: Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% το 2021 αλλά και για τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει η χώρα
Μεγάλου: Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% το 2021 αλλά και για τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει η χώρα
Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021 και για τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει η χώρα, με τη συμβολή και του τουρισμού ήδη από φέτος, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.
Μεγάλου: Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% το 2021 αλλά και για τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει η χώρα
Δεν ξόδεψαν οι Έλληνες τον Ιούνιο -Τα σενάρια του ESM για την αποκατάσταση της ζημιάς από την πανδημία
Δεν ξόδεψαν οι Έλληνες τον Ιούνιο -Τα σενάρια του ESM για την αποκατάσταση της ζημιάς από την πανδημία
Πολλοί αναφέρονται- και δικαίως- στο απίστευτο stock των καταθέσεων ύψους 28,7 δισ ευρώ, που σώρευσαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τον περσινό Ιανουάριο ως σήμερα, λόγω πανδημίας.
Δεν ξόδεψαν οι Έλληνες τον Ιούνιο -Τα σενάρια του ESM για την αποκατάσταση της ζημιάς από την πανδημία