fbpxΑπλοποίηση έναρξης επιχειρήσεων -Ποιες μπορούν να ανοίξουν με απλή γνωστοποίηση | Economistas.gr
Skip to main content

Απλοποίηση έναρξης επιχειρήσεων -Ποιες μπορούν να ανοίξουν με απλή γνωστοποίηση

Απλοποίηση έναρξης επιχειρήσεων -Ποιες μπορούν να ανοίξουν με απλή γνωστοποίηση
Μαγαζιά λιανικού εμπορίου/ Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Απλούστευση διαδικασιών για μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που συζητείται από σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με προγραμματισμό να εγκριθεί την προσεχή εβδομάδα από την ολομέλεια.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου έχουν στόχο την υποστήριξη του επιχειρείν και τη διαμόρφωση φιλικότερου περιβάλλοντος για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα.

Με απλή γνωστοποίηση η έναρξη επιχείρησης

Το νομοσχέδιο συμπληρώνει το Ν. 4442/2016 και εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες, για τις περιπτώσεις που αξιολογείται ότι ενέχουν χαμηλό κίνδυνο προσβολής του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, απλουστεύει μια σειρά διαδικασίες για οικονομικές δραστηριότητες, που για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει να υπάρχει έγκριση από την αρμόδια αρχή, πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους.

Υπό το καθεστώς της απλής γνωστοποίησης, επιχειρήσεις και επαγγελματίες απλώς ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ότι ξεκινούν τη δραστηριότητά τους και απαλλάσσονται από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς έγκριση στην αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση.

«Η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και δεν ήταν σπάνια τα φαινόμενα διαφθοράς για την επίσπευση των αδειοδοτήσεων. Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, εφόσον ψηφιστούν, θα λειτουργήσουν κατά τρόπο πιο άμεσο και γρήγορο από τις αντίστοιχες διαδικασίες του Ν. 4442/2016, βελτιώνοντας το πλαίσιο άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

Ποιοι μπαίνουν σε καθεστώς γρήγορης έναρξης

Στο καθεστώς της γρήγορης έναρξης εντάσσονται, μεταξύ άλλων:

Οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης,
οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης μεταφορέων, οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων,
τα συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων,
οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων,
τα πλυντήρια και λιπαντήρια οχημάτων,
οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων,
οι χώροι στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Για ποιες επιχειρήσεις απαιτείται έγκριση

Σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως λούνα πάρκ, τσίρκο και παγοδρόμια, επειδή για λόγους ασφαλείας απαιτείται έγκριση.

Σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται επίσης τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ, και η μίσθωση των θαλασσίων μέσων αναψυχής.

Οι δραστηριότητες που γίνονται απλούστερες με το νομοσχέδιο θα ενταχθούν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε.), που σημαίνει μείωση του σχετικού κόστους τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Το Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε. υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών του κύκλου ζωής των επιχειρήσεων για την αδειοδότηση και τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

«Σύμφωνα με τους δείκτες κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας (doing business), η Ελλάδα κατατάσσεται, κυρίως λόγω των διοικητικών πρακτικών που εφαρμόζονται, σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ως προς τη φιλικότητα έναντι των επενδύσεων, και την επιχειρηματικότητα. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση των διαδικασιών που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, προτείνοντας την απλούστευση και την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, με στόχο την υποστήριξη του επιχειρείν. Επιπλέον, η απλοποίηση άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων του σχεδίου νόμου και η ψηφιοποίησή τους ευθυγραμμίζονται με το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, του άρθρου 45 του ν. 4635/2019 (Α' 167), το οποίο αποτελεί μία συνεκτική κεντρική δημόσια πολιτική», αναφέρεται στην έκθεση ανάλυσης των συνεπειών των ρυθμίσεων και επισημαίνεται ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας «έχει γιγαντωθεί και συντηρείται ένα καθεστώς πολυνομίας και κακοδιοίκησης, από το οποίο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις, αλλά και έμμεσα η δημόσια διοίκηση και εν τέλει το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας».

Γεωργιάδης: Και να μην το έλεγε το μνημόνιο, θα το έκανα

«Η απλούστευση των διαδικασιών για τις οικονομικές δραστηριότητες είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, που όμως πρόσθεσε: «Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής... Και να μην υπήρχε το μνημόνιο, θα το έκανα, γιατί πιστεύω πολύ σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι πολύ σωστό να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, ωστόσο, ότι για δραστηριότητες που κρίθηκε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες θα πρέπει να προηγείται αυτοψία.

Πού διατυπώνει ενστάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, ανέφερε ότι ορθώς το σχέδιο νόμου ακολουθεί τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης του Ν. 4442/2016, δηλαδή του νόμου που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της αδειοδοτικής διαδικασίας για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μέχρι το τέλος του 2018 είχε απλουστευθεί το μεγαλύτερο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε όμως απολύτως αντίθετος με διατάξεις που, όπως είπε, «εντάσσουν, στο καθεστώς της γνωστοποίησης, οικονομικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, αρκεί αυτές να χωροθετούνται σε Βιομηχανικό Πάρκο, δηλαδή να εκκινούν τη λειτουργία τους χωρίς να προηγείται έλεγχος για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».

Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ): Καλοδεχούμενο, διευκολύνει την αγορά

«Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο διευκολύνει την αγορά και πραγματικά πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπήρχε τέτοια ανάγκη και βεβαίως σε αυτήν τη συγκυρία είναι καλοδεχούμενες αυτές οι διατάξεις τώρα που επιχειρείται επανεκκίνηση της οικονομίας και τόνωση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο βουλευτής επισήμανε ωστόσο ότι η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά, 21 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, στον δείκτη ευκολίας του επιχειρείν στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Δεν το λέμε εμείς. Το λέει ακόμα και η Έκθεση του Σχεδίου Ανάκαμψης στη σελίδα ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και απλοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΚΚΕ: Εντάσσεται στη στρατηγική καπιταλιστικής κερδοφορίας

«Το νομοσχέδιο συμπληρώνει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, το νόμο 4442/2016. Και αυτός ήταν ενταγμένος στην ίδια στρατηγική της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής κερδοφορίας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και κατήγγειλε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι να απλοποιήσουν, μέχρι να μηδενίσουν, τη διαδικασία απόκτησης άδειας δραστηριότητας διαφόρων τομέων, όπως της ψυχαγωγικής δραστηριότητας, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως στον κλάδο της υγείας» και «ο όποιος έλεγχος -αν γίνει- θα γίνει αφού η επιχείρηση θα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί».

Ελληνική Λύση: Μνημονιακές δεσμεύσεις

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται διότι αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. «Πρόκειται για τα συνήθη εκβιαστικά προαπαιτούμενα των μνημονίων, αυτή τη φορά με αντάλλαγμα να μπορεί να δανείζεται η Ελλάδα, παρά την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, που τελικά κατέστρεψε ευρύτερα την υγεία και την οικονομία, αυξάνοντας κατακόρυφα το έλλειμμα και το χρέος μας», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

ΜέΡΑ 25: Μετατοπίζετε τον έλεγχο εκ των υστέρων

«Προφανώς και συνεχίζετε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Τι κάνετε για να ενισχύσετε αυτές τις καινούργιες επιχειρήσεις που θα είναι στα χέρια των πολύ ''μεγάλων''; Να μη γελιόμαστε. Μετατοπίζετε τον έλεγχο εκ των υστέρων. Αντί, δηλαδή, πρώτα να υπάρχει ο έλεγχος και η εγγύηση της ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων, εσείς πρώτα τους αφήνετε να ξεκινήσουν και μετά ελέγχετε και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς, όπως Λούνα Πάρκ. Θυμόμαστε παλαιότερα πώς χάσαμε ζωές στα Λούνα Παρκ από μη ασφαλή λειτουργία. Τσίρκα, παγοδρόμια επίσης, πολύ επικίνδυνες λειτουργίες αν δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, πολύ σημαντικές λειτουργίες, απαραίτητα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά θα γίνεται εκ των υστέρων ο έλεγχος».

Τα εμπορικά σήματα και το ΓΕΜΗ

Με το νομοσχέδιο, η αρμοδιότητα των εμπορικών σημάτων μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, προκειμένου να ανταποκριθεί χωρίς καθυστερήσεις στη διεκπεραίωσή τους. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σήμερα στο Γραφείο Σημάτων εκκρεμούν περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να κατοχυρώσει κάποιος σήμα ξεπερνά τους 6 μήνες.

Με άλλη διάταξη, στο ΓΕΜΗ καταχωρίζονται πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Η καταχώριση θα είναι ατελώς και χωρίς δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις εστίασης και καταλυμάτων - Πόσες απώλειες είχαν
Μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις εστίασης και καταλυμάτων - Πόσες απώλειες είχαν
Απώλειες της τάξης των 126,5 εκατ. ευρώ είχαν τον Ιανουάριο εφέτος, λόγω του lockdown, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις εστίασης και καταλυμάτων - Πόσες απώλειες είχαν
Αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών από κλειστές επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή
Αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών από κλειστές επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή
Αναστέλλεται και για το μήνα Μάρτιο η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή απασχόλησης.
Αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών από κλειστές επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή
Πώς θα πληρωθούν όσοι επέστρεψαν χθες στην εργασία τους
Πώς θα πληρωθούν όσοι επέστρεψαν χθες στην εργασία τους
Από το πρωί της Δευτέρας αρκετές κατηγορίες εργαζομένων επέστρεψαν στη δουλειά τους μετά την χαλάρωση των μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν την πλήρη αποζημίωση που θα έδινε το κράτος. Φυσικά δεν πρόκειται να χάσουν χρήματα από τη στιγμή που οι εργοδότες θα τους πληρώσουν κανονικά για τις μέρες που θα εργαστούν.
Πώς θα πληρωθούν όσοι επέστρεψαν χθες στην εργασία τους
Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις
Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις
Σύντομα θα υπάρξει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις, είπαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, οι οποίοι συμμετείχαν στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Έρχεται νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις
Σκυλακάκης: Όσο υπάρχουν μέτρα περιορισμού θα στηρίζονται οι επιχειρήσεις
Σκυλακάκης: Όσο υπάρχουν μέτρα περιορισμού θα στηρίζονται οι επιχειρήσεις
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι όσο υπάρχουν μέτρα περιορισμού η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να είναι διπλά στις επιχειρήσεις.
Σκυλακάκης: Όσο υπάρχουν μέτρα περιορισμού θα στηρίζονται οι επιχειρήσεις