fbpxΜαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας «κλείδωσαν» οι φοροελαφρύνσεις | Economistas.gr
Skip to main content

Μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας «κλείδωσαν» οι φοροελαφρύνσεις

Μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας «κλείδωσαν» οι φοροελαφρύνσεις
Κίνηση των πολιτών στα μαγαζιά της Ερμού/ Φωτογραφία Eurokinissi

Ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Για να καταστεί, ωστόσο, αυτό δυνατό, χρειάστηκαν πολυήμερες, σκληρές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία γραμμή- γραμμή για τις παραδοχές των εσόδων.

Το «κλειδί» γι’ αυτήν τη συμφωνία, που επισφραγίστηκε στην τελευταία φάση της Αξιολόγησης με τους επικεφαλής όπου και «κλείδωσαν» οι νέες φοροελαφρύνσεις, είναι το ΑΕΠ ή μάλλον οι βασικές παράμετροι του ΑΕΠ για τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να περάσει το βασικό σενάριο «πέριξ του 4%», οι Θεσμοί συνεκτίμησαν τις θετικές επιπτώσεις από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που η Κομισιόν δεν είχε κάνει στις Χειμερινές Προβλέψεις.

Πέρα από τα… παζάρια για τους ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω στους οποίους το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση συνολικά, «χτίζουν» το σχέδιο επανεκκίνησης, έντονες ήταν και οι διαβουλεύσεις για τις φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα που τελικά ανακοινώθηκαν, καθώς οι δύο πλευρές είχαν διαφορετική προσέγγιση. Από τη μια οι Θεσμοί προέκριναν τη μείωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων στο 20%, αλλά από την άλλη η ελληνική πλευρά πίεζε για μείωση της προκαταβολής φόρου φυσικών και νομικών προσώπων. «Πώς θα δήλωναν κέρδη οι επιχειρήσεις αν καλούνταν να φορολογηθούν με 48%;» επισημαίνει αρμόδια πηγή, αιτιολογώντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να διεκδικήσει το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου έναντι της μεγαλύτερης μείωσης του φορολογικού συντελεστή.

Ειδικά όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, η ελληνική πλευρά ήταν κάθετη ως προς την ανάγκη μείωσης της προκαταβολής φόρου στα επίπεδα του 2014, αφού σε διαφορετική περίπτωση, το ισχύον πλαίσιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τη δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων. Και κάπως έτσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο νέο καθεστώς φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που τους αποφέρει τριπλό όφελος στη φετινή χρονιά:

  1. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με το νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Το όφελος για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ είναι 1.300 ευρώ
  2. Τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα απαλλαγούν πλήρως από την εισφορά αλληλεγγύης
  3. Η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί με συντελεστή 55% αντί 100%. Το όφελος για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ- σε συνδυασμό με το νέο εισαγωγικό συντελεστή 9%- ανέρχεται σε 3.005 ευρώ.

Αυτό το… υπερμπόνους στους ελεύθερους επαγγελματίες απομακρύνει, πάντως, το σενάριο του «κουρέματος» του Τέλους Επιτηδεύματος. «Το όφελος από το συντελεστή 9% είναι ήδη μεγάλο» παρατηρεί η ίδια πηγή, ενώ ανάλογα ισχύουν και για τις επιχειρήσεις, για τις οποίες πέρα από τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% φέτος και 20% από το 2022 κι εξής, συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς και η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

aade-pinakas.jpg

Από τον απολογισμό της ΑΑΔΕ για το 2020 φαίνεται, πάντως, ποιες δραστηριότητες ωφελούνται άμεσα από το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης ΦΠΑ, στο σύνολο των 87 διψήφιων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, 23 κλάδοι καταγράφουν αύξηση και 64 κλάδοι μείωση στις δηλωθείσες φορολογητέες εκροές το 2020, σε σχέση με το 2019. Η μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, παρατηρείται στον κλάδο καταλυμάτων, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη πτώση λόγω των συνεπειών της πανδημίας και γενικότερα σε κλάδους δραστηριότητας που προϋποθέτουν υψηλό βαθμό ανθρώπινης επαφής (contact intensive) και ελευθερία μετακινήσεων-μεταφορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αντοχές του ΕΝΦΙΑ
Οι αντοχές του ΕΝΦΙΑ
Πρωτοφανής εισπραξιμότητα εν μέσω πανδημίας- Πώς άνοιξε η “τρύπα” των 8,2 δισ το 2020.
Οι αντοχές του ΕΝΦΙΑ
Το στοίχημα της μεγάλης φοροδιαφυγής
Το στοίχημα της μεγάλης φοροδιαφυγής
Έφυγαν ήδη στην Αρχή για το Ξέπλυμα οι πρώτες 63 αναφορές. Μπαίνει στο παιχνίδι και το ΣΔΟΕ με ελέγχους σε επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και προμήθειες του Δημοσίου.
Το στοίχημα της μεγάλης φοροδιαφυγής
Restart των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
Restart των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
Παίρνει μπροστά το αυτοματοποιημένο σύστημα είσπραξης οφειλών- Μπαράζ ελέγχων και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με στόχο 49,7 δισ ευρώ.
Restart των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
Σαφάρι για τις "πειρατικές" μισθώσεις τύπου Airbnb
Σαφάρι για τις "πειρατικές" μισθώσεις τύπου Airbnb
Ως αποτέλεσμα ενός συνεχιζόμενου διαλόγου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.
Σαφάρι για τις "πειρατικές" μισθώσεις τύπου Airbnb