Άνεμος αισιοδοξίας στον Τουρισμό παρά τις δυσκολίες

Τουριστικά μαγαζιά στη Σαντορίνη / Φωτογραφία Eurokinissi

Το άνοιγμα, επί της ουσίας, των ευρωπαϊκών συνόρων με το νέο πρωτόκολλο για την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και η προσδοκία ότι παρά τα τεχνικά προβλήματα και τις τεχνοκρατικές/πολιτικές εμμονές θα μπει εγκαίρως στη μάχη και το Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, αναπτερώνουν το ηθικό των επαγγελματιών του Τουρισμού ότι θα καταφέρουν να καλύψουν σημαντικό μέρος των περσινών απωλειών.

Δια στόματος Πρωθυπουργού, ο πήχης των φετινών εισπράξεων μπαίνει στο 50% των εσόδων του 2019, δηλαδή στα περίπου 9 δισ ευρώ, ένας στόχος που χαρακτηρίζεται φιλόδοξος από τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά όχι ανέφικτος, ειδικά αν το πρόγραμμα εμβολιασμών “τρέξει” σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και συνεισφέρει αφενός στη μείωση των κρουσμάτων αφετέρου στην εμπέδωση της ασφάλειας, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν.

Αν και υπάρχει μια σχετική πικρία μετά την απώλεια του 5νθήμερου του φετινού Πάσχα που συνέπεσε με τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι μηχανές άρχισαν να “ζεσταίνονται”. Στη Ρόδο, πάνω από 200 ξενοδοχειακές μονάδες, όλων των κατηγοριών, αναμένεται να ανοίξουν έως το τέλος του μήνα, για να υποδεχθούν τους τουρίστες που άρχισαν να φτάνουν στο νησί. Αρκετά ξενοδοχεία, ήδη, έχουν ανοίξει, πολλά βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες καιόπως αναφέρει το Greek Hotelier, κάποια άλλα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Ιούνιο. Οι πληρότητες βέβαια είναι πολύ χαμηλές, αλλά οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού αισιοδοξούν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα γίνει με τα ταξίδια από τη Βρετανία, δεδομένου ότι πρόκειται για βασική αγορά σε ότι αφορά τον τουρισμό του νησιού.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του ξένου τύπου παραμένει αμείωτο, αν και αναδεικνύεται ήδη ο σκληρός ανταγωνισμός με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για το μοίρασμα της φετινής πίτας. Ενδεικτικά, το γερμανικό RTL σε εκτενές ρεπορτάζ για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στους τουριστικούς προορισμούς, παρουσίασε την Ελλάδα και την Ισπανία ως «άγκυρες» του τουριστικού κλάδου.

Με εξασέλιδο αφιέρωμα σε «ανεξερεύνητους» ελληνικούς προορισμούς υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χωρίς τις Κυκλάδες (ή σχεδόν)» κυκλοφόρησε το τεύχος του μεγαλύτερης κυκλοφορίας εβδομαδιαίου πολιτικό-οικονομικoύ περιοδικού της Γαλλίας «Le Point». Οι συντάκτες του περιοδικού προτρέπουν τους αναγνώστες να επισκεφθούν δέκα λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες στους Γάλλους ταξιδιώτες ελληνικές περιοχές, παρουσιάζοντας μοναδικά χαρακτηριστικά τους που τις καθιστούν ελκυστικές και ξεχωριστές.

Συγκεκριμένα, προτείνουν την αναζήτηση γοητευτικών όψεων του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού σε ένα μεσοπολεμικό οινοποιείο της Δυτικής Πελοποννήσου, που έχει μετασκευαστεί σε σύγχρονο ξενοδοχείο, την επίσκεψη στο νησί της Κεφαλλονιάς, το οποίο αποτελεί τη σκηνογραφία σε πολλά μυθιστορήματα του Γάλλου συγγραφέα Albert Cohen, την περιήγηση στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας με τους ελαιώνες, τους μεσαιωνικούς πύργους και την εξαίρετη τοπική κουζίνα, την περιπλάνηση στη Θεσσαλονίκη, με τα βυζαντινά μνημεία UNESCO, τα οθωμανικά κατάλοιπα και τη μοναδική γαστρονομία της κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ