Τελευταία ευκαιρία για το “Γέφυρα 2”

Υπουργείο Οικονομικών/ Φωτογραφία Eurokinissi

Κάτι παραπάνω από 40.000 αιτήσεις έχουν πέσει στο σύστημα για το “Γέφυρα 2” κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ως σήμερα το βράδυ, που εκπνέει η προθεσμία, δεν θα έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος ούτε οι μισοί από αυτούς που υπολόγιζαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό που λένε άνθρωποι της αγοράς είναι ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν χρήση του “Γέφυρα 1”, το οποίο προέβλεπε επιδότηση δανείου με υποθήκη της κύριας κατοικίας, ωστόσο ακόμα κι έτσι, το πλαίσιο επιδότησης “πράσινων” και “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων δεν “τράβηξε” σύμφωνα με τις προσδοκίες. Το... καλό είναι ότι θα περισσέψουν περί τα 150 εκατ. Ευρώ από το κονδύλι και ήδη εξετάζεται πού αλλού θα μπορούσε να διατεθεί, ως μέτρο στήριξης.

Όσοι, πάντως, το... σκέφτονται, το “Γέφυρα 2” είναι η τελευταία “ομπρέλα” πριν από την πλήρη ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

  • Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. 
  • Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου. 
  • Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φθάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης. 
  • Επιδότηση δόσης μέχρι και το 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. 

Αν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η καταβολή της 1ης δόσης της επιδότησης θα διενεργηθεί στις 30 Ιουνίου. Αν πάλι το επιχειρηματικό δάνειο είναι "κόκκινο”, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή διαχειριστή δανείου και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, όλα στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι έτοιμα για την αυριανή πρεμιέρα της πλατφόρμας του νέου Εξωδικαστικού. Δύο είναι τα βασικά “κλειδιά”, για να μπορέσει κανείς να υποβάλει αίτηση: 1) να χρωστάει σε τουλάχιστον δύο πιστωτές (π.χ. σε εφορία και τράπεζα ή σε δύο τράπεζες ή στην εφορία και στον ΕΦΚΑ) και 2) το σύνολο των οφειλών του να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Βασικό στοιχείο αυτής της εξωδικαστικής διαδικασίας είναι η πλήρως αυτοματοποιημένη ρύθμιση, με βάση το προφίλ του οφειλέτη, δηλαδή των χρεών, των εισοδημάτων και των περιουσιακών του στοιχείων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:

Το «κούρεμα» προς το δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Περαιτέρω, στην περίπτωση αυτή το «κούρεμα» προς τους χρηματοδοτικούς φορείς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 80% των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων (εξαιρουμένων των τόκων υπερημερίας για τους οποίους δεν υπάρχει όριο).

Η ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5%, το οποίο υπολογίζεται ετησίως. Η ρύθμιση οφειλών με τους χρηματοδοτικούς φορείς επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor/libor τριμήνου/ μηνός, προσαυξημένο κατά 3,25% για εξασφαλισμένες οφειλές και 4,5% για μη εξασφαλισμένες οφειλές.

Το ποσό μηνιαίας δόσης αυξάνεται σταδιακά μετά από 1 και 4 έτη. Περαιτέρω, σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, προβλέπεται σταδιακή αύξηση με διάφορα βήματα ανάλογα το είδος δανείου – οφειλέτη.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ. Περαιτέρω σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, προβλέπεται ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης προς χρηματοδοτικού φορείς που ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά δάνειο με εξασφάλιση και σε 50 ευρώ ανά πιστωτή για δάνεια χωρίς εξασφάλιση.

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλής προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι 240. Περαιτέρω, σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, προβλέπεται μέγιστο όριο 420 δόσεων για τα εξασφαλισμένα δάνεια ΦΠ, 240 δόσεων για μη εξασφαλισμένα δάνεια ΦΠ και εξασφαλισμένα δάνεια ΝΠ και 180 δόσεων για μη εξασφαλισμένα δάνεια ΝΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ