Προβληματισμός στις επιχειρήσεις για τις πληρωμές

Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι αντοχές που επέδειξε η ελληνική οικονομία αναμφίβολα έδωσαν πνοή στις επιχειρήσεις, οι οποίες μετρώντας ακόμα τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα της Intrum, σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη συνέπεια στις πληρωμές που θα επιδείξουν οι πελάτες τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη ρευστότητα και τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η έρευνα, η ελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία του Covid-19 το 2020. Οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν σχεδόν κατά 80%, συγκριτικά με το 2019, και τα έσοδα, που συνήθως αντιπροσωπεύουν το 1/5 του ΑΕΠ, μειώθηκαν από 18 δισ. σε 4 δισ. ευρώ. Στην έρευνα το 44% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ο κίνδυνος πανευρωπαϊκής ύφεσης είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις πληρωμές των πελατών κατά τους επόμενους 12 μήνες.

γράφημα επιπτώσεις

Το 61% των εταιριών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι η πανδημία Covid-19 τους ώθησε να βελτιώσουν στη διαχείριση του κινδύνου των εκπρόθεσμων πληρωμών στην επιχείρησή τους (το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ποσοστό είναι 59%). Σχεδόν το 1/4 (24%) σχεδιάζει να εντοπίσει τα σημεία της επιχείρησης που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα για να προετοιμαστεί για μια οικονομική ύφεση σε σύγκριση με το 19% σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, περισσότερες από το 1/3 των επιχειρήσεων (34%) σκοπεύουν να μειώσουν το κόστος έναντι 28% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Έξι στις δέκα (61%) επιχειρήσεις δήλωσαν ότι η αυξανόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα τις οδήγησε να επεκτείνουν τους χρόνους πληρωμής στους προμηθευτές κατά το προηγούμενο έτος, ενώ σχεδόν οι μισές (48%) έχουν αποδεχτεί πληρωμές σε αργότερο χρόνο από αυτόν που θα αισθάνονταν άνετα προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις με τους πελάτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στην Ελλάδα, το 66% (έναντι 35% το 2020) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα διαβλέπουν αυξημένο κίνδυνο για εκπρόθεσμες/μηδενικές πληρωμές από τους οφειλέτες της εταιρίας κατά τους επόμενους 12 μήνες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι περισσότερες από τις μισές ΜμΕ (58%) και τις μεγάλες επιχειρήσεις (55%) δηλώνουν ότι δεν εφαρμόζουν τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία** ώστε να λάβουν αποζημίωση στις περιπτώσεις των εκπρόθεσμων πληρωμών.

γράφημα μέτρα

Το 42% των ελληνικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι βλέπουν το μέλλον με ενθουσιασμό, ποσοστό κοντά στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό Μ.Ο. (45%). Το 46% των ελληνικών επιχειρήσεων – σε ποσοστό επίσης πολύ κοντά στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό του 49% – δηλώνουν με ικανοποίηση ότι επιβίωσαν από τις επιπτώσεις του Covid-19 στα έσοδα και τις ταμειακές ροές της. Επιπλέον, μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που έχουν διαπιστώσει μείωση των κερδών, εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα το 2022 ή το 2023 σε αντιδιαστολή με το ήμισυ των επιχειρήσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συν τοις άλλοις, το 61% δήλωσε ότι η πανδημία Covid-19 ώθησε την επιχείρηση ώστε να βελτιώσει τη διαχείριση του ρίσκου από τις εκπρόθεσμες πληρωμές, ενώ μια ακόμα ενδιαφέρουσα και θετική επίπτωση της πανδημίας ήταν η σημαντική επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων κυρίως των ΜμΕ – σε ποσοστό 39% – ως «απάντηση» στην κρίση.

Παρότι η πανδημία προξένησε παγκόσμια αναστάτωση και οικονομική αναταραχή, το European Payment Report της Intrum για το 2021 διαπιστώνει ότι σήμερα το 45% των επικεφαλής στις επιχειρήσεις είναι πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη από ό, τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια και ξεκινούν σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το 39% δηλώνει ότι έχει επιταχύνει την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων τους λόγω του Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ