fbpxΣε κίνδυνο και η φετινή τουριστική σεζόν λόγω «Δ» | Economistas.gr
Skip to main content

Σε κίνδυνο και η φετινή τουριστική σεζόν λόγω «Δ»

Σε κίνδυνο και η φετινή τουριστική σεζόν λόγω «Δ»
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η αυστηροποίηση των διαδικασιών για τους Ρώσους επισκέπτες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου κι όπως παραδέχονται επαγγελματίες του κλάδου, η ούτως ή άλλως δύσκολη φετινή τουριστική σεζόν γίνεται ακόμα δυσκολότερη λόγω της μετάλλαξης «Δ» που σαρώνει όλη την Ευρώπη.  

Από το τέλος του μήνα, ακόμα και οι εμβολιασμένοι Ρώσοι, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αρνητικό PCR ή Rapid Test, ενώ σε όλους ανεξαιρέτως θα γίνεται επανέλεγχος στα σημεία εισόδου της χώρας με Rapid Test. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η ίδια τακτική εφαρμόζεται ατύπως και στα χερσαία σύνορα, παρά την αρχική οδηγία για δειγματοληπτικούς ελέγχους, εξ ου και οι ουρές χιλιομέτρων- κυρίως στον Προμαχώνα- από Βαλκάνιους επισκέπτες.  

«Όσο θα προχωρά η “Δ”, τόσο θα αυστηροποιούνται οι διαδικασίες για όλους», εκτιμούν παράγοντες του Τουρισμού, παρατηρώντας ότι η αυστηροποίηση των ελέγχων για τους Ρώσους δεν αλλάζει τις αρχικές προσδοκίες, αφού ούτως ή άλλως οι αφίξεις θα ανέβαιναν με αργούς ρυθμούς. Αυτό που γνωρίζουν, πάντως, είναι ότι στη Ρωσία τα πράγματα είναι δύσκολα με την επικράτηση της “Δ” και είναι ενδεικτικό ότι χιλιάδες φίλαθλοι που ταξίδεψαν εκεί για το EURO, επέστρεψαν με τη “Δ” στις αποσκευές τους. 

Αβεβαιότητα για τη φετινή σεζόν

Δεδομένο για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι ο στόχος της είσπραξης του 50% του 2019, δηλαδή περί τα 9 δισ ευρώ, δεν θεωρείται, πλέον, εφικτός, αποφεύγοντας να κάνουν εκτιμήσεις, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτήν τη στιγμή ούτε καν ποια μπορεί να είναι η διάρκεια της φετινής σεζόν. Είναι ενδεικτικό ότι οι πληρότητες για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας. «Φτάνοντας στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, θα έχουμε ασφαλέστερη εικόνα του τι μπορούμε να περιμένουμε για φέτος», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.  

εικόνα για τουρίστες με αφορμή μετάλλαξη Δ

Τα μάτια και τα αυτιά όλων παραμένουν στραμμένα στις μεγάλες χώρες- αγορές για την Ελλάδα. Οι Βρετανοί δύσκολα θα έρθουν και μετά τις 17 Ιουλίου, καθώς ήδη στρέφονται σε άλλους προορισμούς της Ευρώπης- και όχι μόνο- που περιλαμβάνει η περιβόητη «πράσινη λίστα». Ο γνωστός τουριστικός Οδηγός Conde Nast Traveller, ενημερώνει τους επίδοξους ταξιδιώτες του «Νησιού» για τις 27 περιοχές που δεν κρύβουν ταλαιπωρίες με καραντίνες κατά την επιστροφή τους και σε αυτές φιγουράρουν ανταγωνίστριες της Ελλάδας, όπως η Ίμπιζα, η Μαγιόρκα, η Μαδέιρα, η Μάλτα, το Ισραήλ. Με αργούς ρυθμούς αναμένονται, επίσης, οι αφίξεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία.  

γράφημα

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, ούτως ή άλλως, το ποσοστό ανοσίας στη χώρα μας. Αυτήν τη στιγμή, πάνω από 8 εκατομμύρια Έλληνες έχουν κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ 3,5 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων, το τείχος ανοσίας στη χώρα μας καλύπτει το 37,5% του πληθυσμού έναντι 34,9% του μέσου όρου στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό καθώς η μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» ανεβάζει τον πήχη στο 70 με 75%…  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Restart των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
Restart των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
Παίρνει μπροστά το αυτοματοποιημένο σύστημα είσπραξης οφειλών- Μπαράζ ελέγχων και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με στόχο 49,7 δισ ευρώ.
Restart των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
Αλλάζει ο χάρτης στο λιανικό εμπόριο
Αλλάζει ο χάρτης στο λιανικό εμπόριο
Πώς ανατρέπει ο κορωνοϊός τις καταναλωτικές συνήθειες- Η τιμή των προϊόντων το “κλειδί” σύμφωνα με έρευνα της McKinsey.
Αλλάζει ο χάρτης στο λιανικό εμπόριο
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
Επενδυτικό φλερτ και σύσφιξη εμπορικών σχέσεων στο real estate, στον Τουρισμό, στην άμυνα, στην κυβερνοασφάλεια.
«Χρυσές» business με το Ισραήλ