fbpxΉρθε η ώρα της ρύθμισης για τα κορωνοχρέη | Economistas.gr
Skip to main content

Ήρθε η ώρα της ρύθμισης για τα κορωνοχρέη

Ήρθε η ώρα της ρύθμισης για τα κορωνοχρέη
EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας, που αγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ και υπολογίζεται ότι θα διευκολύνει πάνω από 800 χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα στο συμμάζεμα των όσων προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Η ρύθμιση χαρακτηρίζεται «κλειδί» και για τη φετινή χρονιά, καθώς ανοίγοντας ορίζοντα 6 ετών στην εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν από τον περσινό Μάρτιο, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου οι μισές από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων και η εκκαθάριση δείχνει ότι 1 στα 3 σημειώματα είναι χρεωστικό, κάτι που ασφαλώς αποτελεί αιτία προβληματισμού για την εξόφληση του αναλογούντος φόρου.

Η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, που εγγυώνται την επιτυχία της: 1) διευρύνει το πεδίο κάλυψης, αφού δεν περιορίζεται στις οφειλές της πρώτης καραντίνας 2) προσθέτει άλλα 2 έτη στον ορίζοντα εξόφλησης αυτών των χρεών, σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. Ειδικότερα, ΟΛΕΣ οι φορολογικές οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. και ΟΛΕΣ οι ασφαλιστικές οφειλές, που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 ως το φετινό Ιούνιο θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ

Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη μπορεί να καλύψει πάνω από 800 χιλιάδες φορολογούμενους και συγκεκριμένα 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες. Υπάρχει, όμως και κάτι ακόμα, που δίνει πολλαπλασιαστική ισχύ στη νέα ρύθμιση. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών που έχασαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία να αναβιώσουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα, εφόσον καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου, ενώ οι χαμένες δόσεις θα μεταφερθούν στην «ουρά» αυτών των ρυθμίσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει κι ένα ακόμα «όπλο», προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν. Με την Απόφαση για το πώς θα «μοιραστούν» τα 500 εκ της επιδότησης των πάγιων δαπανών- αναμένεται σήμερα- περίπου 31 χιλιάδες επιχειρήσεις με 253 χιλιάδες εργαζόμενους, θα λάβουν πιστωτικό σημείωμα (14.000 ευρώ κατά μέσο όρο) για την εξόφληση φόρων και εισφορών. Οι μισές από αυτές τις επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους «ευαίσθητους» κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χρυσές» business με το Ισραήλ
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
Επενδυτικό φλερτ και σύσφιξη εμπορικών σχέσεων στο real estate, στον Τουρισμό, στην άμυνα, στην κυβερνοασφάλεια.
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
Σταϊκούρας για κορωνοχρέη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις
Σταϊκούρας για κορωνοχρέη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις
Για τα μέτρα στήριξης, τη φορολογική πολιτική και τις μειώσεις φόρων, αλλά και για τη ΔΕΗ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Σταϊκούρας για κορωνοχρέη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις
Κορωνοχρέη: Ανοίγει, ίσως και εντός της ημέρας, η πλατφόρμα για τη ρύθμιση σε 36 έως 72 δόσεις
Κορωνοχρέη: Ανοίγει, ίσως και εντός της ημέρας, η πλατφόρμα για τη ρύθμιση σε 36 έως 72 δόσεις
Ίσως και μέσα στην ημέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ρύθμιση των χρεών που γέννησε η πανδημία, σε 36 δόσεις ή 72 δόσεις.
Κορωνοχρέη: Ανοίγει, ίσως και εντός της ημέρας, η πλατφόρμα για τη ρύθμιση σε 36 έως 72 δόσεις