fbpx«Βροχή» ψηφιακών επενδύσεων | Economistas.gr
Skip to main content

«Βροχή» ψηφιακών επενδύσεων

«Βροχή» ψηφιακών επενδύσεων
Shutterstock/ Foryoui3

Το Σχέδιο Ανάκαμψης διαθέτει 7,093 δισ. ευρώ στην ψηφιακή μετάβαση, ποσό που αντιστοιχεί στο 23,3 % των συνολικών πιστώσεων του Σχεδίου σε μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη και δάνεια. Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται, δε, από επιχορηγήσεις συμβάλλουν κατά 25,6 % στην ψηφιακή μετάβαση, ενώ η δανειακή διευκόλυνση που χρηματοδοτείται βάσει των δανειακών πιστώσεων συμβάλλει κατά τουλάχιστον 20% στην ψηφιακή μετάβαση. 

Αυτή είναι η «βιτρίνα» της νέας εποχής, ωστόσο οι ψηφιακές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν περίμεναν τα κονδύλια από τις Βρυξέλλες. Εταιρίες- κολοσσοί διέβλεψαν νωρίς τις προοπτικές της Ελλάδας και έσπευσαν να πάρουν θέση. Microsoft, Amazon, IBM, CISCO είναι μόνο μερικές από αυτές. Η Sparkle ανήκει στην ίδια ελίτ.          

Η εταιρεία Sparkle, πρώτος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, εταιρεία του Ομίλου ΤΙΜ, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Metamorfosis II, του πρώτου «πράσινου» Κέντρου Δεδομένων στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα Data Centers και προηγμένα στην Ευρώπη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Μεταμόρφωσης στην Αθήνα, καλύπτει μια έκταση 6.000 τ.μ., με χωρητικότητα έως 700 rack και ισχύ 7,7 MW.  

Το Metamorfosis II, ακολουθώντας τη δέσμευση της εταιρείας για βιώσιμο περιβάλλον και ανάπτυξη, διαθέτει τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα ισχύος και ψύξης, από άποψη ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, με μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της τάξης περίπου των 28.000 τόνων ετησίως. H Sparkle από το 2001 έχει αυξανόμενη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα. Ειδικότερα, μόνο κατά την τελευταία πενταετία, έχει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στα οποία προστίθεται το ύψος της πρόσφατης επένδυνσης άλλων 20 εκ. ευρώ. Η θυγατρική της Sparkle διαθέτει πλέον, συνολικά τέσσερα Κέντρα Δεδομέων στην Ελλάδα (δύο στην Μεταμόρφωση, ένα στο Κορωπί και ένα στα Χανιά), συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ. και ισχύος 13,7 MW.  

Τα Κέντρα Δεδομένων της Sparkle είναι πλήρως ενσωματωμένα στο Nibble, το νέο Παμμεσογειακό δίκτυο τηλεπικοινωνιών και στο Seabone, τη ραχοκοκαλιά του κορυφαίου ΙP/MPLS της Sparkle, προσφέροντας μια πλήρη δέσμη υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η πορεία και το πρόσφατο επενδυτικό εγχείρημα του ιταλικού κολοσσού στην Ελλάδα αναμένεται να προσδώσει περαιτέρω ώθηση στους τομείς του Cloud και των Data Centers στην ελληνική αγορά. Εκ παραλλήλου, προστίθεται στην ισχυρή και σταθερά δυναμική προοπτική των ιταλικών επενδύσεων στη χώρα μας, κατά τα τελευταία έτη, σε εμβληματικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, ειδικότερα υπό το φως των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως η ενέργεια, οι τηλεποικοινωνίες και οι υποδομές. 

Επιστρέφοντας στις προβλέψεις του Σχεδίου Ανάκαμψης, η συνιστώσα, «Σύνδεση» (συνολική εκτιμώμενη αξία: 521,6 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση και τη διευκόλυνση της ευρείας εγκατάστασης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένων δικτύων 5G και ινών, και της ανάπτυξης συστοιχίας μικρών δορυφόρων και συνδέεται με την ευρωπαϊκή εμβληματική πρωτοβουλία «Σύνδεση».  

Ειδικότερα, οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνιστώσα αφορούν την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια, την ανάπτυξη δικτύων 5G που καλύπτουν όλους τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών για τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο και τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών μέσω της ανάπτυξης συστοιχίας μικρών δορυφόρων που θα υποστηρίζει ασφαλείς υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε συνδυασμό με εφαρμογές πολλαπλών χρήσεων για γεωσκόπηση. Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνιστώσα θεσμοθετούν πλαίσιο για τη διευκόλυνση της μετάβασης σε ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις και της μετάβασης στην τεχνολογία 5G. Συνολικά, όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτής της συνιστώσας συμβάλλουν σημαντικά στην ψηφιακή μετάβαση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το παρασκήνιο των επαφών στη Σαουδική Αραβία
Το παρασκήνιο των επαφών στη Σαουδική Αραβία
Τι ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από εμβληματικούς ομίλους του Βασιλείου- Επενδυτικές και εξαγωγικές ευκαιρίες στην Αυστραλία.
Το παρασκήνιο των επαφών στη Σαουδική Αραβία