Εξαγωγικές και επενδυτικές ευκαιρίες στη Σαουδική Αραβία

Φωτογραφία shutterstock

Μόνο ως φωτοβολίδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το «άνοιγμα» προς τις αραβικές χώρες, καθώς καταγράφονται ήδη απτά σημάδια σύσφιξης των εμπορικών αλλά και των αμυντικών σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου.

Το ταξίδι- αστραπή του Πρωθυπουργού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, επ’ ευκαιρία του Middle East Green Initiative, επιβεβαίωσε το διμερές ενδιαφέρον με φόντο τις «πράσινες» πρωτοβουλίες που «τρέχει» το Βασίλειο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, για τη μείωση της εκπομπής ρύπων. Με αυτό το δεδομένο, άλλωστε, ο πρίγκιπας Mohammed Bin Salman, στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγαλεπήβολου αναπτυξιακού προγράμματος Vision 2030, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που αφορά σε επενδύσεις 5 1,3 τρισ δολαρίων στην εγχώρια οικονομία μέχρι το 2030, με την πετρελαϊκή Aramco και τη θυγατρική της SABIC, να συμβάλλουν κατά 60%, εξέλιξη η οποία ενισχύει την προοπτική αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό που προκύπτει από τις έως τώρα επαφές σε επιχειρηματικό- επενδυτικό επίπεδο, όπως η πρόσφατη υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΣΕΒΕ, είναι ότι η αγορά της Σαουδικής Αραβίας παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα και ειδικότερα στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών, των κατασκευών, της ενέργειας και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών. Κοινή διαπίστωση των ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα αποτελεί το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και οι έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων.

Η Σαουδική Αραβία είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Μέσης Ανατολής. Περισσότερα από 80 μεγάλα έργα, το καθένα αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται για κατασκευή έως το 2030, δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, λόγω των γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών, η Σαουδική Αραβία εισάγει τα περισσότερα προϊόντα διατροφής και έχει μεγάλη ανάγκη από τεχνογνωσία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες νερού και στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2021, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθαν σε 253.960.194 €, καταγράφοντας αύξηση 34,5 % έναντι της αντίστοιχης περιόδου έτους 2020 (188.776.419 €).

Όπως σημειώνει το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Τζέντα, πέρα από τα πετρελαιοειδή, ενδιαφέρον έχει η διαφαινόμενη δυναμική των φαρμακευτικών προϊόντων, με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους από 3,5 εκ. € σε 6,7 εκ. €, καθώς και των προϊόντων της δασμολογικής κλάσης «λέβητες, πυρηνικοί αντιδραστήρες, μηχανές, συσκευές και μέρη αυτών» από 3,7 εκ € σε 6 εκ. € εκ. Αντιθέτως, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στις κατηγορίες «βρώσιμα φρούτα» (-16,6%), «ελαιώδεις καρποί και σπόροι» (-55%), «παρασκευάσματα λαχανικών» (-29%), στις επιτραπέζιες ελιές (-28%), στα τεχνουργήματα από πέτρα, γύψο και τσιμέντο (-18%).

Από εκεί και πέρα, καταγράφεται έντονο και αμοιβαίο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας:

Τουρισμός, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση τουρισμού υγείας και ιαματικού τουρισμού ευεξίας

Υποδομές, με έμφαση στις Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις

Διαχείριση Ακινήτων /Real Estate

Υπηρεσίες αναψυχής -διασκέδασης (Leisure & Entertainement Services)

Ενέργεια και ΑΠΕ-μεταφορά τεχνολογίας

Ίδρυση μεικτών εταιριών (joint venture) στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών

Συνέργειες στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας /αποθηκευτικές εγκαταστάσεις Port Logistics

Υπηρεσίες στον τομέα πληροφορικής & τεχνολογίας (ICT services)

Νεοφυείς επιχειρήσεις- από κοινού συμμετοχή σε εκκολαπτήρια νεοσύστατων (start-up incubators)

Διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία αποβλήτων

Κοινή επενδυτική συνεργασία στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας

Χρηματο-πιστωτικές υπηρεσίες – fintech services (ίδρυση Σαουδαραβικής Τράπεζας στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ