Χατζηδάκης: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022

NEWSROOM
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης/ Πηγή φωτογραφίας Facebook

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας η νέα αύξηση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψιν την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί ένα μέρισμα ανάπτυξης, ειδικότερα στους χαμηλόμισθους.

«Εμείς παρά το ότι είχαμε μία εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδας και από το ΚΕΠΕ και από την εργοδοτική πλευρά συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων για να παγώσουμε τον κατώτατο μισθό δώσαμε μία μικρή, συμβολική όπως είπε ο πρωθυπουργός, αύξηση 2% έχοντας όμως πίσω μας μία ύφεση 8,2%. Τώρα η οικονομία έχει μπει σε ένα θετικό έδαφος. Προφανώς, υπάρχει και άλλη. Θα έρθουν και άλλες ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό αλλά θα είναι από τον καινούριο χρόνο οι οποίες θα λάβουν υπόψιν τους το ότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους χαμηλόμισθους. Είναι προφανές αυτό», ήταν τα λόγια του στο OPEN.


«Μιλάω για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό όμως θα προκύψει μετά τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Δηλαδή, πάλι διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με την ΤτΕ - επιστημονικά ινστιτούτα και στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός Εργασίας και κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε.

Τι γίνεται με εκκρεμείς συντάξεις και αναδρομικά

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στις εκκρεμείς συντάξεις. Υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2019 αυτές ήταν 190.000 και σήμερα έχουν πέσει στις 129.000. Ο υπουργός τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια με τα ταμεία που είχαν πρόβλημα. «Τώρα θα δώσουμε έμφαση στις συντάξεις από το 2019 και πριν. Στόχος σε 3-4 μήνες να τις κλείσουμε αυτές από το 2019 και πριν».

Τέλος, αναφερόμενος στα αναδρομικά συνταξιούχων με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είπε: «Σεβόμαστε αποφάσεις Δικαιοσύνης. Θα δούμε και τις αντοχές της οικονομίας όμως με το υπουργείο Οικονομικών. Για τα αναδρομικά έχει κλείσει το θέμα για τους συνταξιούχους από το 2016 και μετά και θα πάρουν λεφτά τις επόμενες μέρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ