Το παρασκήνιο των επαφών στη Σαουδική Αραβία

Φωτογραφία shutterstock

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Real Estate, Τουρισμός, Ναυτιλία, Logistics, Τράπεζες, περιελάμβανε το... μενού στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του στο τέλος του Οκτωβρίου. Φυσικά το ενδιαφέρον είναι η... σύνθεση της ομάδας που συμμετείχε σε αυτό το πρόγευμα: 11 εμβληματικοί επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι είτε ήδη επενδύουν είτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Με φόντο τα εντυπωσιακά και πέρα από κάθε προσδοκία στοιχεία για τη φετινή τουριστική σεζόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε τα μοναδικά ανταγωνιστικά τουριστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που συνδυάζουν το κάλλος του τοπίου, το κλίμα, την ιστορία και τον πολιτισμό, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη φιλοξενία, την παγκοσμίου φήμης ελληνική γαστρονομία και την ποιότητα των αναβαθμισμένων παρεχόμενων υπηρεσιών των καταλυμάτων. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας, ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στο γεγονός ότι η επέκταση της τουριστικής περιόδου προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την αύξηση των επισκέψεων στον τομέα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, (μουσειακός-πολιτιστικός, ιαματικός-ιατρικός, συνεδριακός, χειμερινός, αθλητικός κ.λ.π.). Ως “κλειδί” χαρακτηρίζεται η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με Τζέντα και Ριάντ όλο το χρόνο.

Με δεδομένο ότι ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον και παρουσία αραβικών κεφαλαίων στο πεδίο του Τουρισμού- Real Estate, οι Σαουδάραβες επιχειρηματίες ενημερώθηκαν σχετικά με τις αναδυόμενες επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας μας στον τομέα των τουριστικών υποδομών, δηλαδή στη διαχείριση συγκροτημάτων ακινήτων-real estate developers, νεοφυείς start-up, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, condos, resorts de luxe, logistics, μαρίνες homeports, spa, κέντρα ευεξίας, εστίασης, κ.λ.π. Από ελληνικής πλευράς θεωρείται ότι το άκρως επιτυχημένο “μπάσιμο” Σαουδαραβικών ομίλων σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας (Astir, Hilton, Costa Navarino), είναι το πιο πειστικό χαρτί για προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μη γίνει εκτενής συζήτηση και παρουσίαση των ευκαιριών στο πεδίο της Ενέργειας, ειδικά από τη στιγμή που το Βασίλειο έχει στραφεί πολλού σε επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βαθμιαία απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028, η οποία αποτελεί βασική παράμετρο του κυβερνητικού προγράμματος.

Παρουσιάζοντας τη διμερή συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε προς τους Σαουδάραβες συνομιλητές του ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί την πρώτη, που θα υλοποιεί την ενεργειακή διασύνδεση ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική και μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας αναφορά και στην ήδη υπογραφείσα ηλεκτρικής διασύνδεσης ΣΑ-Αιγύπτου. Ειδική μνεία έγινε και στη διμερή συμφωνία υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου, για τη μεταφορά δεδομένων μέσω οπτικών ινών, που αναβαθμίζει ριζικά τη θέση της χώρας μας στον χάρτη της παγκόσμια αγοράς data.

Το «άνοιγμα» στην Αυστραλία

Πέρα από το ενδιαφέρον για την προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων, η ελληνική οικονομική διπλωματία θέλει να “επενδύσει” στην έντονη ελληνική παρουσία στην Αυστραλία, με την οποία ήδη υπάρχουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις.

Το ενδιαφέρον των Αυστραλών για ανάληψη επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ήταν παραδοσιακώς περιορισμένο. Ωστόσο, η εικόνα μεταβάλλεται δραστικά το 2021 καθώς ο αυστραλιανός όμιλος Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) προσέφερε το συνολικό ποσόν των 2,1 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το ελληνικό προξενείο στο Σίδνεϋ, τα υλικά του κατασκευαστικού τομέα αποτελούν σημαντική κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Αυστραλία (μερίδιο άνω του 30% των συνολικών εξαγωγών στη χώρα) και έχουν σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης, λόγω της άνθησης του τομέα των κατασκευών στην Αυστραλία, αλλά και της παρουσίας μεγάλου αριθμού Ελλήνων ομογενών μεταξύ των επιτυχημένων επιχειρηματιών του χώρου. Επιπλέον, τα τρόφιμα αποτελούν ήδη σημαντική κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Αυστραλία (μερίδιο άνω του 40% επί του συνόλου των εξαγωγών μας στη χώρα) και έχουν δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Σημειωτέον, ότι η Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα διεθνής προμηθευτής της αγοράς σε βρώσιμες ελιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ