Πληθωριστικές πιέσεις ως το επόμενο καλοκαίρι «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα

NEWSROOM
Πληθωριστικές πιέσεις ως το επόμενο καλοκαίρι «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα
Φωτογραφία: SOOC

Έντονο και σίγουρα πιο έντονο από αυτό που έχει προκαλέσει το κύμα ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, είναι το σοκ στις τιμές της ενέργειας. Όσο για το κρίσιμο ερώτημα, που αφορά στη χρονική διάρκεια αυτής της κατάστασης, οι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι θα φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2022 για να δούμε ομαλοποίηση.

Με φόντο το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας «βλέπουν» ότι η ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και, πιθανότατα, το 5%, περίπου το 1ο τρίμηνο του 2022 – αν οι ενεργειακές τιμές μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα – υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο, όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προβλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και περαιτέρω στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022, περνώντας ενδεχομένως σε αρνητικό έδαφος τους τελευταίους μήνες του έτους. Ως εκ τούτου, η μέση αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2022 προβλέπεται να ανέλθει στο 2,5% από εκτιμώμενο 1,2% το 2021.

Κατά την Εθνική Τράπεζα, η αρνητική επίδραση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από την εκτιμώμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού υπολογίζεται σε 4,3 ποσοστιαίες μονάδες το 4ο τρίμηνο του 2021 και 2,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο το 2022. Αυτή αντισταθμίζεται από:

α) το εκτιμώμενο €1 δισ. (0,6% του ετήσιου ΑΕΠ) έκτακτων μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση

β) την ισχυρότερη από το αναμενόμενο δυναμική της αγοράς εργασίας – με το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλό 11 ετών (13% το Σεπτέμβριο) και την απασχόληση να αυξάνεται κατά 4,9% ετησίως το 3ο τρίμηνο

γ) την αύξηση του βασικού μισθού κατά 2% (στα €663 από €650 το μήνα) από 1-1-2022. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 7,4% ετησίως στο σύνολο του 2020, ως αποτέλεσμα της επιβεβλημένης στήριξης στην απασχόληση λόγω πανδημίας – η οποία ήταν και πιο σημαντική στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης – εν μέσω απότομης συρρίκνωσης του ΑΕΠ μέχρι και τις αρχές του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ