fbpxΗ μετάλλαξη «Όμικρον» δοκιμάζει τον Τουρισμό | Economistas.gr
Skip to main content

Η μετάλλαξη «Όμικρον» δοκιμάζει τον Τουρισμό

Η μετάλλαξη «Όμικρον» δοκιμάζει τον Τουρισμό
Φωτογραφία: Eurokinissi

Εμφανή είναι, πλέον, τα «σημάδια» της «Ο», στο πεδίο του Τουρισμού, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης και πολύ περισσότερο οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι χώρες, κάνοντας πιο πολύπλοκα τα ταξίδια εκτός συνόρων, αποτυπώνονται στους δείκτες των κρατήσεων.

Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο» της ΙΑΤΑ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι από τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και μετά, οι κρατήσεις για μελλοντικά ταξίδια «βούτηξαν», ειδικά για διεθνή ταξίδια. Όπως επισημαίνει ο φορέας των αεροπορικών εταιριών, αν αυτή η τάση διατηρηθεί, τότε θα διαταραχθεί η ανάκαμψη των εσόδων του κλάδου, τη στιγμή που κάποιες εταιρίες έφταναν στην κερδοφορία μετά το σοκ της πανδημίας.

screenshot_20211219-221835.jpg

Την ίδια εικόνα εκπέμπουν και οι μεγάλοι tour operators. Σύμφωνα με την TUI, η αύξηση των κρουσμάτων και η ανησυχία για την «Ο» φαίνεται πως επηρεάζουν και τα χριστουγεννιάτικα πακέτα διακοπών. Οι κρατήσεις αυτό το Χειμώνα βρίσκονται στο 62% σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονταν το 2019 κι εξ αυτού του λόγου η λειτουργική ικανότητα της TUI θα τροποποιηθεί προς τα χαμηλότερα επίπεδα χειμερινής λειτουργίας, μεταξύ του 60% και του 80% από τα συνήθη επίπεδα.

Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το κλίμα αβεβαιότητας “κρατάει” τη μέση πληρότητα πανελλαδικά σε ποσοστά που αγγίζουν μόλις το 50% με 60%, με εξαίρεση ορισμένους προορισμούς, όπως ο νομός Ιωαννίνων, η ορεινή Αρκαδία, η ορεινή Μαγνησία και η Αράχωβα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση σύμφωνα με τις κρατήσεις. Στις παραμέτρους που δημιουργούν αισιοδοξία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρ. Τάσιο, είναι αφενός το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει lockdown αφετέρου, ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο κόσμος που θα επιλέξει να μην ταξιδέψει τελικά στο εξωτερικό, θα στραφεί στους εγχώριους προορισμούς και αυτό θα φανεί το Δεκέμβρη, κυρίως στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής».

Την ίδια στιγμή, έρευνα δείχνει ότι κυρίως λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η «Ο», οι ταξιδιώτες στρέφονται στη λύση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την STR, οι ταξιδιώτες παγκοσμίως συνεχίζουν να προτιμούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα ξενοδοχεία μικρότερου μεγέθους (ακίνητα με λιγότερα από 50 δωμάτια), λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον ιό. Το ενδιαφέρον για βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν 12% πάνω από το επίπεδο ενδιαφέροντος πριν από την πανδημία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν χώρο και επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν την επαφή τους με άλλους. Και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και μικρότερου μεγέθους εξακολουθούν να ξεχωρίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται (;) -«Έκρηξη» των αεροπορικών μετακινήσεων πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι Αμερικανοί ξανάρχονται (;) -«Έκρηξη» των αεροπορικών μετακινήσεων πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Για θετικές ειδήσεις, που θα τονώσουν την ψυχολογία και θα δώσουν τον τόνο για τη θερινή σεζόν, «διψάνε» οι επαγγελματίες του Τουρισμού, γνωρίζοντας ότι αν και η χρονιά ξεκίνησε εντυπωσιακά, η κρίση τιμών σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.  
Οι Αμερικανοί ξανάρχονται (;) -«Έκρηξη» των αεροπορικών μετακινήσεων πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»
Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»
Η περίοδος του Πάσχα ήταν ιδιαιτέρως «θερμή» για τους επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς οι πληρότητες από ξένους και Έλληνες επισκέπτες έφτασαν στο 100% σε πολλούς προορισμούς.  
Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»