fbpxΜεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022 | Economistas.gr
Skip to main content

Μεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022

Μεγάλο στοίχημα η απασχόληση για το 2022
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και δείχνουν ότι παρά το ισχυρό σοκ της πανδημίας, δεν επιβεβαιώθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν κατάρρευση της αγοράς εργασίας. Τουναντίον.

Τα ποσοστά ανεργίας υποχωρούν, ωστόσο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ με δεδομένο ότι έχει αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά, ο ρυθμός μείωσης έχει «φρενάρει». Δεν πρέπει, άλλωστε, να παραγνωρίζει κανείς το σχεδόν διαχρονικό πρόβλημα της χαμηλής απασχόλησης, που καθιστά ουραγό την Ελλάδα στη σχετική κατάταξη της Eurostat.

pinakas1.jpg

Νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνει ότι μεταξύ β’ και γ’ 3μήνου του 2021, περίπου 3,8 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρώπη κατάφεραν να βρουν δουλειά. Πρόκειται για ένα ποσοστό 24,4%, κάτι που σημαίνει ότι 1 στους 4 ανέργους μπόρεσε να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας, ενώ η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος δείχνει ότι περίπου 8 εκατομμύρια παρέμειναν άνεργοι κι άλλα 3,7 εκατομμύρια οικονομικά ανενεργοί, δηλαδή στη «γκρίζα» ζώνη.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα αναμφίβολα πρέπει να προβληματίσουν, αν και μάλλον το καμπανάκι ήχησε εξ ου και τα νέα προγράμματα του ΟΕΑΔ, που στοχεύουν στη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας εντός του έτους.

Όντας πάνω μόνο από τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, η Ελλάδα δεν κατάφερε να κινηθεί ούτε καν κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης, ως προς το ποσοστό των ανέργων που κατάφεραν να βρουν δουλειά στο γ’ 3μηνο του 2021, παρά το ότι πρόκειται για το «καλό» τρίμηνο της οικονομίας, που βοήθησε στο να πάμε για ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 8%. Μόλις το 17% των ανέργων μπόρεσε να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας, ενώ στα προηγούμενα τρίμηνα η εικόνα ήταν ακόμα χειρότερη.

exelaki.jpg

Η επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού στον ΟΑΕΔ μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς αν και τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σε άλλους οικονομικούς δείκτες π.χ. τον πληθωρισμό, άπαντες γνωρίζουν πως όταν «σβήσει» η δίδυμη κρίση πανδημίας- τιμών, οι μακροοικονομικές επιδόσεις θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους δείκτες απασχόλησης, αλλιώς δημιουργείται κοινωνικό χάσμα. Κι επειδή ακριβώς ούτε η ανάπτυξη αλλά ούτε και η απασχόληση… διατάσσονται, ένα από τα «όπλα» στη μάχη της απασχόλησης είναι η δέσμη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

screenshot_20220113-225855.jpg

Πέρα από τις 62.000 νέες θέσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2022 έχει «προίκα» άλλες 24.000 θέσεις από ανοικτά προγράμματα της περασμένης χρονιάς. Ειδικά όσον αφορά στα νέα προγράμματα, τα διαθέσιμα κονδύλια ανέρχονται σε 587 εκατ. Ευρώ, ενώ στην περίοδο της πανδημίας αξιοποιήθηκαν άλλα 850 εκατ. Ευρώ για την τόνωση της απασχόλησης.

screenshot_20220113-232815.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Μεγάλη αύξηση της απασχόλησης το 2021 αλλά η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ευρώπη. Πάνω από 500 εκ ευρώ «ένεση» από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σκωτσέζικο ντους στην αγορά εργασίας
Η αγορά εργασίας στην εποχή της Εικονικής Πραγματικότητας
Η αγορά εργασίας στην εποχή της Εικονικής Πραγματικότητας
Δεν είναι μυστικό ότι άλλα μαθαίνουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια οι νέοι, άλλα ζητάει η αγορά κι άλλες ανάγκες αναδύονται με αστραπιαία ταχύτητα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της τεχνολογίας ακόμα και σε πεδία, που μέχρι πρότινος ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.  
Η αγορά εργασίας στην εποχή της Εικονικής Πραγματικότητας
Ο ρόλος- κλειδί του υπουργείου Απασχόλησης στην επόμενη ημέρα
Ο ρόλος- κλειδί του υπουργείου Απασχόλησης στην επόμενη ημέρα
Εφαρμογή του πρώτου κύματος μεταρρυθμίσεων, προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ευέλικτης αγοράς εργασίας και μισθολογικές αυξήσεις, η «κληρονομιά» του επόμενου υπουργού.
Ο ρόλος- κλειδί του υπουργείου Απασχόλησης στην επόμενη ημέρα