fbpxΑνοικτή πρόσκληση σε ελληνικές εταιρίες από τη Σερβία | Economistas.gr
Skip to main content

Ανοικτή πρόσκληση σε ελληνικές εταιρίες από τη Σερβία

Ανοικτή πρόσκληση σε ελληνικές εταιρίες από τη Σερβία
Φωτογραφία: Shutterstock

Ακόμα και στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας οι ελληνικές εξαγωγές στη Σερβία σημείωσαν αύξηση κι αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη γειτονική χώρα.  

Σε μια συγκυρία, όπου η Σερβία “φλερτάρει” όλο και πιο στενά όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με την Κίνα, που έχει ήδη εξαπολύσει επενδυτική επίθεση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, το... προσκλητήριο της Σερβίας σε ελληνικές επιχειρήσεις ανοίγει δρόμο εξωστρέφειας αλλά κι εντονότερης επενδυτικής παρουσίας εταιριών ελληνικών συμφερόντων σε αυτήν την “ευαίσθητη” περιοχή.  

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, η εταιρία Euro Line d.o.o. με έδρα το Kragujevac, αναζητά επιχειρηματική συνεργασία με ελληνικές εταιρείες για την εισαγωγή και διανομή των προϊόντων τους στη σερβική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η εν λόγω εταιρεία, επιθυμεί να γίνει στρατηγικός διανομέας ελληνικών προϊόντων, για το λόγο αυτό αναζητά στοιχεία ελληνικών εταιρειών/συνεργατών στους κλάδους : 

- γαλακτοκομικών προϊόντων, 
- κρέατος, 

- κατεψυγμένων προϊόντων, 

- ζαχαροπλαστικής, 

- κονσερβοποιημένων προϊόντων και λοιπών τροφίμων. 

screenshot_277.png

Διαχρονικά, το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων καταλαμβάνει περίπου το 50% του συνολικού διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Σερβίας. Στα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα περιλαμβάνονται οι καρποί και τα φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή, αλλά και βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια, φράουλες, κεράσια κ.ά.), καπνά, λαχανικά, λιπάσματα, εκχυλίσματα βύνης, ελαιόλαδο και βαμβάκι. Στις εισαγωγές από τη Σερβία κυριαρχούν τα ποτά (κυρίως μεταλλικά και τα αεριούχα νερά και μπύρα), τα παγωτά, τα λάδια (κυρίως σογιέλαιο), οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, η ζάχαρη και η μελάσα, το καλαμπόκι, τα λαχανικά (κυρίως ντομάτες & κατεψυγμένα και παρασκευασμένα λαχανικά) και τα κατεψυγμένα φρούτα. 

Όσον αφορά στις ελληνικές επενδύσεις, κυριότεροι τομείς υλοποίησής τους είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες πληροφορικής, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, η παροχή συμβουλευτικών/νομικών υπηρεσιών κλπ. Θεωρείται, επίσης, σκόπιμο όπως υπογραμμισθεί η μικρή γεωγραφική διασπορά των ελληνικών επενδύσεων στο σύνολο της σερβικής επικράτειας καθώς οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στη περιοχή του Βελιγραδίου. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε Σερβία, περιλαμβάνονται οι: ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΠΕ.-ΕΚΟ, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Eurobank EFG, Alumil, Isomat, Kleeman, Intracom, Chipita, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλοι Δασκαλαντωνάκη και Λάμψα Α.Ε., Βερόπουλος (Vero), Autostop Interiors κλπ.  

Περί τις 250 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν επενδύσει μέχρι τώρα περισσότερα από 1,5 δισ. Ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ‘’χρυσή εποχή’’ της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Σερβία, δηλαδή αμέσως μετά τον πόλεμο στην τότε Γιουγκοσλαβία, οι ελληνικές επενδύσεις υπερέβησαν τα 2,5 δις. Ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βαραίνει» ο πληθωρισμός των τροφίμων
«Βαραίνει» ο πληθωρισμός των τροφίμων
Τα ευχολόγια των Ευρωπαίων για την ανεύρεση εναλλακτικών οδών για τα ουκρανικά σιτηρά και η απουσία τολμηρών αποφάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, επέτειναν την ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων (και) στην ευρωπαϊκή αγορά και πολύ περισσότερο για τον κίνδυνο εκτόξευσης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.  
«Βαραίνει» ο πληθωρισμός των τροφίμων
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη διεθνή τιμή της ζάχαρης -Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία τροφίμων
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη διεθνή τιμή της ζάχαρης -Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία τροφίμων
Ευπρόσδεκτη- αν και με πολλούς αστερίσκους- η υποχώρηση των διεθνών τιμών σε σιτηρά, σπορέλαια, κρέατα, γαλακτοκομικά, ωστόσο η κρίση στα είδη διατροφής απέχει πολύ από να χαρακτηριστεί τελειωμένη.  
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη διεθνή τιμή της ζάχαρης -Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία τροφίμων