Αισιοδοξία παρά τα «σύννεφα» στον Τουρισμό

Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα καλά νέα είναι ότι οι χώρες η μία μετά την άλλη χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Τα κακά νέα είναι ότι η πανδημία δεν υποχωρεί με τους προσδοκώμενους ρυθμούς κι εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο σχεδιασμό του τουριστικού κλάδου, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Το τελευταίο «θύμα» της «Ο» είναι η Διεθνής Έκθεση F.RE.E (Reise- und Freizeitmesse), η οποία διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας από το 1970 και έχει ως αντικείμενο τα τουριστικά ταξίδια, την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών, τον εναλλακτικό τουρισμό, το camping και τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (Freizeit), όπως π.χ. πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις. Λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, που καταγράφονται στη Βαυαρία, ο εκθεσιακός φορέας Munich Messe GmbH προέβη στην ακύρωση της διεθνούς έκθεσης, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 16 του μήνα στο Μόναχο, παρότι είχε προβλεφθεί η εφαρμογή αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου με μέτρα προστασίας επισκεπτών και εκθετών.

Από ελληνικής πλευράς στην εν λόγω έκθεση θα συμμετείχαν 5 εκθέτες, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, υπό τον συντονισμό της εταιρείας Great Exhibitions And Exports Consulting. Στην F.RE.E συμμετέχουν ως εκθέτες τουριστικοί oργανισμοί και φορείς (εθνικοί και περιφερειακοί), ξενοδοχειακές ενώσεις, τουριστικά γραφεία, μεμονωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, κέντρα ευεξίας/θαλασσοθεραπείας (wellness/spa), καταδυτικά κέντρα, κέντρα θαλάσσιων σπορ (windsurf, kitesurf) κατασκευαστές τροχόσπιτων, ιστιοπλοϊκών/μηχανοκίνητων σκαφών, καταδυτικού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ, ορειβασίας, ποδηλασίας και λοιπών υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων (outdoor sports).

Από την άλλη, παρά την επιμονή της «Ο», εκτιμάται ότι ο Τουρισμός φέτος μπορεί να αποφέρει 8,6 τρισ δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα του World Travel & Tourism Council. Και για να το κάνουμε λιανά, μιλάμε για διαφορά μόλις 6,4% από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, η εκτίμηση των κλαδικών φορέων είναι ότι οι φετινές εισπράξεις μπορούν να φτάσουν τουλάχιστον στο 80% του 2019 κι αυτό «μεταφράζεται» σε περίπου 14,5 δισ ευρώ.

Ακόμα κι έτσι, το 2022 χαρακτηρίζεται δύσκολη χρονιά για τα ελληνικά ξενοδοχεία, που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, θα χρειαστούν ως και μια πενταετία για να πάρουν «ανάσα», ειδικά όσον αφορά στα συνεχούς λειτουργίας, που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποκάλυψε απώλεια τζίρου το 2021 κατά μέσο όρο σε ποσοστό 35% έναντι του 2019, στα 5,48 δισ. ευρώ, από τα 8,4 δις. ευρώ του 2019. Στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας το 2021 ο τζίρος μειώθηκε κατά 57% σε σχέση με το 2019, στα 966 εκατ. ευρώ από 2,25 δισ. ευρώ το 2019. Τα 5* ξενοδοχεία ήταν τα μόνα που είχαν μονοψήφιο ποσοστό μείωσης τζίρου, κατά 8,4% (2,8 δισ. ευρώ). Όλα τα υπόλοιπα όμως είχαν πτώση τζίρου από 46% και πάνω.

Το οξύ πρόβλημα ρευστότητας είναι το υπ’ αριθμόν ένα «αγκάθι» αυτήν τη στιγμή και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΞ, Γ. Τάσιο, το πρόβλημα επιτείνεται εξαιτίας μειωμένων προκαταβολών, οι οποίες παραμένουν παράλληλα εξαιρετικά ασταθείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ