Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία -Εκτόξευση των εισαγωγών τροφίμων

Εικόνα: Shutterstock

Γεωστρατηγικά, η Ευρώπη αντιλαμβάνεται με τον πλέον επώδυνο τρόπο, ότι η κανονικότητα των πολιτών της, των επιχειρήσεων της και της οικονομίας της ε γένει, εξαρτάται από τρίτους και συγκεκριμένα από τη Ρωσία.

Έπρεπε να έρθουν τα πάνω-κάτω, για να βρεθεί η Ευρώπη και οι ηγέτες της προ αποφάσεων εξαιρετικά δύσκολων, συνάμα απαιτητικών ως προς την εφαρμογή τους και το μόνο δεδομένο είναι ότι ως έχουν τα πράγματα, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να στριμώξουν στη γωνία τη Ρωσία, αν δεν «ματώσουν» και οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τα εξαιρετικά επίκαιρα στοιχεία της Eurostat,η Ρωσία ήταν ο 5ος μεγαλύτερος εταίρος της Ευρώπης ως προς τις εξαγωγές της αλλά και ο 3ος μεγαλύτερος ως προς τις εισαγωγές, οι οποίες την περασμένη χρονιά έφτασαν τα 158 δισ ευρώ. Αν και σε σύγκριση με το 2011 τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί- μεσολάβησαν οι κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Κριμαία- ο βαθμός εξάρτησης της Ευρώπης από την «αρκούδα» είναι προφανής, ειδικά αν ανατρέξει κανείς στα επιμέρους στοιχεία για την Ενέργεια. Ενέργεια είναι το βασικό πεδίο εισαγωγών από τη Ρωσία, καθώς καλύπτει το 62%& του συνόλου των εισαγωγών, φτάνοντας στα 99 δισ ευρώ. Αν και καταγράφεται σημαντική πτώση 14,2 ποσοστιαίων μονάδων από το 2011, ουδείς μπορείς να αμφισβητήσει ότι η έλλειψη ενεργειακής στρατηγικής από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, “δένει” αυτήν τη στιγμή τα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών.

Δεν είναι, όμως μόνο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, που καθιστούν δυσχερείς τους διπλωματικούς ελιγμούς των Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικών τροφίμων το 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ομοσπονδιακού κέντρου Agroexport. Πέρυσι, η ΕΕ αγόρασε αγροτοβιομηχανικά προϊόντα αξίας 4,7 δις $ ΗΠΑ από τη Ρωσία, δηλαδή 41% περισσότερα από το 2020, και εκτόπισε την Κίνα από την πρώτη θέση!

Οι αυξημένες προμήθειες τροφίμων στις χώρες της ΕΕ το 2021 οφείλονταν κυρίως στην αύξηση της προσφοράς αλιευτικών προϊόντων, καθώς και των σιτηρών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Agroexport. Το μερίδιο των αλιευτικών προϊόντων αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% του συνόλου των εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή σε αξία 1,9 δις $ ΗΠΑ από 4,7 δις $ ΗΠΑ. Το μερίδιο των σιτηρών ήταν λίγο πάνω από 12%, ή 577εκατ. $ ΗΠΑ.

Η πιο αισθητή ανάπτυξη σε αξία παρουσίασαν το 2021 οι εξαγωγές καβουριών και άλλων καρκινοειδών στις χώρες της ΕΕ: οι εξαγωγές τους υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2020 και έφτασαν τα 930,7 εκατ. $ ΗΠΑ. Το 2021, το κόστος των σιτηρών που παρείχε η Ρωσία στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης σημαντικά: οι εξαγωγές σιταριού σε αξία παρουσίασαν αύξηση 88% σε ετήσια βάση, σε 394,9 εκατ. $ ΗΠΑ, ενώ σε ποσότητες καταγράφηκε αύξηση 39%, σε 1,4 εκατ. τόνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ