fbpxΤριπλό «δόκανο» στις δηλώσεις εισοδημάτων ενοικίων | Economistas.gr
Skip to main content

Τριπλό «δόκανο» στις δηλώσεις εισοδημάτων ενοικίων

Τριπλό «δόκανο» στις δηλώσεις εισοδημάτων ενοικίων
SOOC/ Alexandros Michailidis

Ο σχεδιασμός για την προσυμπλήρωση του φετινού Ε2 με τα στοιχεία από τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, δεν προχώρησε τελικά, καθώς και το 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, με τις «ουρές» των μέτρων κατά της πανδημίας και δη τα «κουρέματα» στα μισθώματα, να καθιστούν αναπόφευκτη τη... χειροκίνητη συμπλήρωση των σχετικών στηλών.  

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα γίνουν έλεγχοι και διασταυρώσεις. Τουναντίον.  

Το πρώτο «δόκανο» έχει στηθεί προ πολλού με την αξιοποίηση όλων αυτών των στοιχείων, που υποβλήθηκαν στο Taxis, προκειμένου οι ενοικιαστές να πάρουν την έκπτωση του ενοικίου λόγω Covid και οι ιδιοκτήτες να πάρουν την ειδική αποζημίωση και τον συμψηφισμό έναντι φορολογικών υποχρεώσεων. Ήδη από τις διασταυρώσεις που γίνονταν κατά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, προέκυψαν χιλιάδες “εικονικά” ή ακόμα και αδήλωτα ενοίκια, ενώ υπάρχει και μια... κάβα με πάνω από 25.000 δηλώσεις Covid, οι οποίες εμφανίζουν αποκλίσεις από τα αρχικώς δηλωθέντα στο Taxis και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν μόλις ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.  

Το δεύτερο “δόκανο” έχει στηθεί και περιμένει όσους είχαν δηλώσει ανείσπρακτα ενοίκια, προκειμένου να απαλλαγούν από τον αναλογούντα φόρο. Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος που είχε προσκομίσει εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων, οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μη φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020.  


Στην περίπτωση που τα ως άνω δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, η οποία υποβάλλεται χωρίς τόκους και πρόστιμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022, τότε έρχεται το... ραβασάκι της εφορίας. 

Το τρίτο “δόκανο” στήνεται για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης 17, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2021.  

Στον κωδικό 63: «Εκμίσθωση κατοικίας που υπεκμισθώνεται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας» δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας η οποία υπεκμισθώνεται βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από τον μισθωτή. Το εν λόγω εισόδημα μεταφέρεται από την υπηρεσία στους κωδικούς 105-106 του εντύπου Ε1. 

Εκτός, όμως, από το... μαστίγιο, οι φετινές δηλώσεις έχουν και... καρότο. Πέρα από τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις, επανέρχεται μετά βαϊων και κλάδων η καταργηθείσα από την Τρόικα έκπτωση φόρου 3% για όσους θελήσουν να εξοφλήσουν σε μια δόση το φετινό φόρο εισοδήματος.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προ των πυλών το νέο πλαίσιο από την Κομισιόν
Αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προ των πυλών το νέο πλαίσιο από την Κομισιόν
Από τη μια μεριά, είναι η αδιαμφισβήτητη εισοδηματική ενίσχυση που προσφέρουν σε χιλιάδες νοικοκυριά σε κάθε πόλη και κάθε χώρα. Από την άλλη, είναι η μετατροπή ολόκληρων οικιστικών ζωνών σε τουριστική ατραξιόν, καθώς και η όξυνση του προβλήματος στέγης που ταλανίζει τους νέους και τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.  
Αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -Προ των πυλών το νέο πλαίσιο από την Κομισιόν
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μόνο στην Αθήνα οι ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις αγγίζουν τις 11.500, με τις πληρότητες το Σεπτέμβριο να φτάνουν στο 97% και τη μέση μηνιαία απόδοση να... ίπταται στα 1.664 ευρώ.  
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις