Σταϊκούρας: «Απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση» απέναντι στη «νέα οξεία διεθνή κρίση»

NEWSROOM
Ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας/ Φωτογραφία Eurokinissi

Την ανάγκη μιας τολμηρής και άμεσης ευρωπαϊκής απάντησης στη νέα «οξεία διεθνή κρίση» με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ecofin.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα οξεία διεθνή κρίση. Αυτή η κρίση από την πλευρά της προσφοράς, πλέον, διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δε μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει και να καλύψει το κόστος που αυτή η κρίση συνεπάγεται. Γι' αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση. Ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη οι συνέπειες της κρίσης, αλλά και η ίδια η κρίση», δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες προτάσεις, επιδιώκει αυτές τις ευρωπαϊκές λύσεις. «Μεταξύ άλλων, είναι παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών, η αποτελεσματική υλοποίηση των κυρώσεων, η επίδειξη αλληλεγγύης στην υποδοχή προσφύγων, η υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας», ανέφερε.

Επιπλέον, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε: «Η κρίση με τα σημερινά δεδομένα πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας. Θολώνει τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές τής χώρας, αλλά δεν καταστρέφει τη διεθνώς καλή εικόνα της- όπως καταδείχθηκε από τις διμερείς παραγωγικές συναντήσεις που είχαμε με τις ηγεσίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων- και όπως αποδείχθηκε με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών της χώρας μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποπληρωμή που κλείνει ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει το Μάιο του 2010 με την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Όλα αυτά οφείλονται στις θυσίες και τους κόπους της κοινωνίας, στη σκληρή δουλειά πολιτών και Πολιτείας».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα προχωρά, παρά τις διαδοχικές και παράλληλες κρίσεις, ισχυρά και δυναμικά, με σχέδιο σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ