fbpxΟι Αμερικανοί ξανάρχονται (;) -«Έκρηξη» των αεροπορικών μετακινήσεων πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία | Economistas.gr
Skip to main content

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται (;) -«Έκρηξη» των αεροπορικών μετακινήσεων πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται (;) -«Έκρηξη» των αεροπορικών μετακινήσεων πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Φωτογραφία από AP Photo/Francisco Seco, File

Για θετικές ειδήσεις, που θα τονώσουν την ψυχολογία και θα δώσουν τον τόνο για τη θερινή σεζόν, «διψάνε» οι επαγγελματίες του Τουρισμού, γνωρίζοντας ότι αν και η χρονιά ξεκίνησε εντυπωσιακά, η κρίση τιμών σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.  

Αναμφίβολα ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία από τον ΙΑΤΑ, που δείχνουν ένα εντυπωσιακό rebound των αεροπορικών ταξιδιών το Φεβρουάριο, μετά τον Ιανουάριο και την άμβλυνση των αρνητικών αντανακλαστικών που ενεργοποίησε η “Ο”. Ακόμα πιο θετικό κρίνεται το γεγονός ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δεν φάνηκε να επηρεάζει τις αεροπορικές μετακινήσεις.  

Το σύνολο των αεροπορικών μετακινήσεων, μετρημένο σε χλιομετρικά έσοδα ταξιδιωτών ή RPKs, το Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 115,9% σε σχέση με πέρσι. Η σύγκριση με το 2019 παραμένει βέβαια ενδεικτική του δρόμου που πρέπει να διανυθεί ως την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς η διαφορά ήταν αρνητική κατά 45,5%. Ακόμα κι έτσι, δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι οι διεθνείς πτήσεις αυξήθηκαν κατά 256,8%. Ειδικά όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς, είδαν την κίνηση τους να αυξάνεται κατά 380,6%. “Οι χώρες που επιμένουν στην προσπάθεια να “κλειδώσουν” έξω την πανδημία αντί να την αντιμετωπίσουν, όπως κάνουμε με άλλες ασθένειες, ρισκάρουν να χάσουν τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που θα φέρει η αποκατάσταση της διεθνούς διασύνδεσης”, σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ, Willie Walsh.  

pinakas.jpg

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, για το 2022 εκτιμάται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να βελτιώνει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του, στοχεύοντας τα επίπεδα του 2019. Όμως, ως ανάχωμα στην ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου λειτουργεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας και το αυξημένο ενεργειακό κόστος των τελευταίων μηνών. Ωστόσο, για την επίτευξη θετικών επιδόσεων στον τουρισμό, σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν η ενδεχόμενη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας, η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερες περιφέρειες και η αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη. 

grafima.jpg

Υπό αυτήν την έννοια, η αμερικανική αγορά θα κρίνει πολλά για τους φετινούς εισπρακτικούς στόχους. Η εμπειρία δείχνει ότι οι Αμερικανοί αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές όπου υπάρχει ένταση, χωρίς να μπουν στη διαδικασία να αναλύσουν πόσο κοντά μπορεί να είναι ένας δημοφιλής προορισμός στην “καυτή” ζώνη. Από την άλλη, υπάρχουν στοιχεία, που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί δεν δείχνουν διάθεση να αποφύγουν την Ευρώπη. Τουναντίον.  

Σύμφωνα με το BNBnews, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες σημειώνουν κάνουν ένα εντυπωσιακό comeback για διακοπές την Άνοιξη σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στην Ευρώπη. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της πλατφόρμας Guesty, που χρησιμοποιείται από διαχειριστές ακινήτων που προσφέρονται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση σε πολλές πλατφόρμες, όπως Airbnb, Vrbo και Booking.com, οι κρατήσεις για το Spring Break 2022 των Αμερικανών είναι υψηλότερες κατά 92% έναντι της ίδιας εποχής το 2022 και κατά 283% έναντι του 2020. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»
Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»
Η περίοδος του Πάσχα ήταν ιδιαιτέρως «θερμή» για τους επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς οι πληρότητες από ξένους και Έλληνες επισκέπτες έφτασαν στο 100% σε πολλούς προορισμούς.  
Υψηλές προσδοκίες για τον Τουρισμό παρά τα «σύννεφα»