fbpxΣτο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο | Economistas.gr
Skip to main content

Στο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο

Στο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο
Αγωγοί φυσικού αερίου/ Φωτογραφία shutterstock

Τα πράγματα είναι απλά και οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό, προκειμένου να αντέξει στις επιθέσεις της Ρωσίας. Από την άλλη, φροντίζουν εμμέσως να “οπλίζουν” και τη Μόσχα με πολύτιμο συνάλλαγμα, επιτρέποντας της να παρατείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις.  

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bruegel, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαίου, κάτι που συνεπάγεται υψηλά έσοδα σε σκληρό συνάλλαγμα, τα οποία υπολογίζονται σε 700 εκ δολάρια την ημέρα από το πετρέλαιο και άλλα 400 εκ δολάρια την ημέρα μόνο από τις εξαγωγές στην Ευρώπη. Το τι σημαίνουν αυτά για τη δυνατότητα του Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.  

Υπάρχουν εναλλακτικές; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει ο Guntram B. Wolff, Διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel. Ο συλλογισμός του ξεκινά από το δεδομένο ότι η Ευρώπη αποφάσισε να περικόψει κατά περίπου 2/3 τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο ακόμα κι έτσι, βραχυπρόθεσμα αυτό δεν μειώνει αποτελεσματικά τη ροή των πολύτιμων εσόδων για τη Ρωσία, γιατί οι πολύ υψηλές τιμές υπερκαλύπτουν το χαμηλότερο όγκο εξαγωγών. Με αυτά τα δεδομένα, κατά το Διευθυντή του Bruegel υπάρχουν τρεις επιλογές: 1) πλήρες εμπάργκο 2) πλαφόν τιμών 3) δασμός στις εισαγωγές.  

“Προτιμώ το δασμό”, σημειώνει ο G. Wolff, εξηγώντας ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μονομερώς από την Ευρώπη και να επιβαρύνει τη Ρωσία. “Τα έσοδα θα είναι κάτι παραπάνω από αρκετά, για να αποζημιώσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές έναντι των υψηλών τιμών”, τονίζει ο Διευθυντής του πιο επιδραστικού think tank παγκοσμίως, σε θέματα οικονομίας.  

grafima.jpg

Κι ενώ η Ευρώπη ψάχνει αμήχανα το πώς θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς να... πυροβολήσει τα πόδια της, η τιμή του επέστρεψε με ευκολία πάνω από τα 100 ευρώ, κάνοντας ένα άλμα 6,5% μέσα σε ένα 24ωρο.  

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το μπρα- ντε- φερ του Κρεμλίνου με τους Ευρωπαίους για τις πληρωμές σε ρούβλια θα προκαλέσει προβλήματα τον επόμενο μήνα ή τον Ιούνιο, καθώς ήδη ευρωπαϊκοί νομικοί κύκλοι προειδοποιούν ότι το σχήμα που προτείνει η Ρωσία, με τους διπλούς υποχρεωτικούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα και ρούβλια, παραβιάζει τις οικονομικές κυρώσεις. Την ίδια ώρα, η προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση των αγωγών στη Νορβηγία, αλλά και οι επισκευές σε πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία προκαλούν ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια, αν και όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Trading Economics, οι καλές καιρικές συνθήκες και οι αθρόες εισαγωγές LNG αποσυμπιέζουν την κατάσταση.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προκαλεί πονοκέφαλο μόνο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Το ράλι στις πρώτες ύλες και ειδικά στα μέταλλα, έχει προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και μεταξύ άλλων βάζει “φωτιά” στο κόστος των δημόσιων έργων αλλά και στην αγορά ακινήτων. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία καταγράφεται αύξηση 10,2% στο κόστος κατασκευής σε σχέση με πέρσι. Αφήνοντας στην άκρη τις εξωφρενικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο κίνησης, στο σίδερο οπλισμού η αύξηση είναι 19,9%, στους χαλκοσωλήνες 12%, στους χάλκινους αγωγούς 18,3%, στα τούβλα 16,3%, ενώ ως και 9,9% είναι οι αυξήσεις στην ξυλεία, στους πλαστικούς σωλήνες, στα θερμαντικά σώματα, στα παρκέ, στα κουφώματα αλουμινίου, στο σκυρόδεμα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο στόχαστρο η Golden Visa
Στο στόχαστρο η Golden Visa
Οι κυρώσεις στη Ρωσία φέρνουν νέους κανόνες και δρακόντειους ελέγχους.
Στο στόχαστρο η Golden Visa
Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Πλήγμα στους ολιγάρχες, στήριγμα του προέδρου Πούτιν, μακριά η λίστα των απαγορευμένων ειδών πολυτελείας.
Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Η Ρωσία θέλει να ξεπεράσει τις κυρώσεις μέσω Κίνας
Η Ρωσία θέλει να ξεπεράσει τις κυρώσεις μέσω Κίνας
Αν μείνει κανείς στα ομολογουμένως εντυπωσιακά στοιχεία των υπερεισπράξεων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα σχηματίσει την άποψη ότι η Ρωσία περνάει αλώβητη από τις Συμπληγάδες των κυρώσεων της Δύσης. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Η Ρωσία θέλει να ξεπεράσει τις κυρώσεις μέσω Κίνας