Στη Βουλή το Τέλος στα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιριών

Φωτογραφία shutterstock

Η διάταξη για το έκτακτο Τέλος στα υπερέσοδα των εταιριών παραγωγής ενέργειας έφτασε στη Βουλή και μένει το τελευταίο και πιο κρίσιμο κομμάτι του παζλ: η έκθεση της ΡΑΕ που θα ξεκαθαρίζει πόσα είναι τελικά αυτά τα υπερέσοδα.

Ο βαθμός δυσκολίας για τη ΡΑΕ ανεβαίνει, με δεδομένο ότι η σχετική διάταξη καλύπτει το διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο ως και το φετινό Ιούνιο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η ΡΑΕ, η οποία έχει κάνει έναν πρώτο υπολογισμό ως το Μάρτιο, θα πρέπει να κάνει την ίδια δύσκολη δουλειά και για το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου.

Με φόντο τα παζάρια των εταιριών με τη ΡΑΕ για τα ποσά που πρέπει να αφαιρεθούν ως εκπτώσεις και ως χρεώσεις σταθερών τιμολογίων, η 14η Έκθεση Αξιολόγησης δίνει, πάντως, μια σαφή ένδειξη για το τι περιμένει το υπουργείο Οικονομικών από αυτό το Τέλος. Στην Έκθεση γίνεται λόγος για έσοδα που αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 560 εκ ευρώ για το διάστημα Οκτωβρίου- Ιουνίου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για το 90% των υπερεσόδων και κάνει τη σχετική αναγωγή, τότε προκύπτει ένα καθαρό ποσό- αφού αφαιρεθούν εκπτώσεις και χρεώσεις σταθερών τιμολογίων- περίπου 620 εκ ευρώ.

Μαζί με το Τέλος στα υπερέσοδα των παραγωγών Ενέργειας, στη Βουλή έφτασε και το πλαίσιο για τα αναδρομικά των αυξημένων χρεώσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο ως το τέλος Μαίου. Συγκεκριμένα, επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Το μέτρο αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιστροφή θα δοθεί σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπολογίζεται ότι το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα φτάσει σε περίπου 280 εκατ. Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ