Συνεχίζεται η μάχη της ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη

Φωτογραφία: Eurokinissi

Για έναν ακόμα μήνα με πολύ υψηλό πληθωρισμό, προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης- καθώς οι τιμές στην Ενέργεια και τις πρώτες ύλες δεν έχουν εμφανίσει τάση υποχώρησης. Τουναντίον.

Η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub έχει επιστρέψει στα άνω των 125 ευρώ επίπεδα, καθώς οι... ντρίπλες της Gazprom έχουν ενισχύσει τα σενάρια για διακοπή της ροής αερίου προς την Ευρώπη πριν προλάβει να γεμίσει τις αποθήκες της. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα υπολογιστικά μοντέλα της Trading Economics, η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να σκαρφαλώσει ως τα 178,93 ευρώ σε ορίζοντα 12μήνου, καθιστώντας επιβεβλημένη την υποκατάσταση του άλλοτε φτηνού καυσίμου.

Με την προοπτική της διατήρησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολύ υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, άρα και της ανάγκης λήψης εθνικών μέτρων επιδότησης του κόστους για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, έχει ενδιαφέρον αν έστω και τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν να κινηθούν πιο αποφασιστικά και να αναστείλουν τους κανόνες της κοινής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Ουκρανικό βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για την πρόθεση συζήτησης ή απόφασης επί των εισηγήσεων της Κομισιόν για έκτακτα μέτρα στο πεδίο της Ενέργειας. Ήδη Ισπανία, Πορτογαλία κι Ελλάδα προχωράνε σε εθνικά μέτρα επιβολής πλαφόν, ενώ ευθέως ο Μ. Ντράγκι έθεσε θέμα πλαφόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος αντίδραση από τους “Βόρειους”, που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους εδώ και μήνες.

Τα απολογιστικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν, πάντως, ότι οι Σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα έπρεπε να πρωτοστατούν στις πρωτοβουλίες για ριζικές παρεμβάσεις και στην κοινή αγορά Ενέργειας, καθώς αυτές ένιωσαν το 2021 το μεγαλύτερο βάρος των ανατιμήσεων. Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ιρλανδία κινήθηκαν πολύ πάνω από το μέσο όρο τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ καλλίτερη κατάσταση ήταν οι χώρες της Ιβηρικής και η Ελλάδα, που ήταν κάτω από το μέσο όρο.

Η εικόνα διαφοροποιείται αν ανατρέξει κανείς στους επιμέρους δείκτες και ειδικά σε τρόφιμα- μη οινοπνευματώδη. Οι “Βόρειοι” εξακολουθούν να κρατάνε τα πρωτεία, ωστόσο η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής δεν είχαν κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία τους. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, από την αρχή της φετινής χρονιάς, το καλάθι της ελληνικής οικογένειας έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο και είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν αυξηθεί 8% κατά μέσο όρο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ