Ενθουσιασμός στην ExxonMobil για τα κοιτάσματα της Κρήτης

NEWSROOM
πετρέλαιο
Φωτό: Shutterstock

Ενθουσιασμένος από τις προοπτικές των οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρει, επισημαίνοντα παράλληλα ότι η εταιρία περιμένει την χορήγηση των αδειών από την κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Όπως δήλωσε ο κ. Άσπρει, μιλώντας στο South EU Summit: «Η κοινοπραξία (Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ) περιμένει ακόμη την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να εγκρίνει τις έρευνες πριν αρχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα για να δούμε αν επιβεβαιώνονται τα “γεωλογικά μας προαισθήματα”», εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Άσπρει πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτού του χώρου, είναι μια τεράστια περιοχή που δεν έχει δει ποτέ μια σύγχρονη εξερεύνηση, έτσι νομίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί», και σημείωσε πως το πρώτο μέρος του προγράμματος εξερεύνησης της κοινοπραξίας θα επικεντρωθεί στη συγκέντρωση σεισμικών δεδομένων, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν τα «γεωλογικά προαισθήματά τους μπορούν να μεταβληθούν σε ευκαιρίες για γεωτρήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόκληση των γεωτρήσεων στην Κρήτη σε οικόπεδα που έχουν βάθος 3.000 χιλιομέτρων, ο κ. Ασπρέι διαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι πέρα από τις σημερινές δυνατότητες της βιομηχανίας».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil έχοντας το βλέμμα στραμμένο και προς τα κοιτάσματα της Κύπρου δήλωσε πώς «Είναι προφανές ότι, αν υπάρξουν σημαντικές νέες ανακαλύψεις και πρόσθετες εξελίξεις, η περιοχή θα μπορούσε, ναι, να γίνει ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να εμπορευθεί ενδεχομένως πέραν αυτής».

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές στο κυπριακό οικόπεδο 10, δεδομένων των πρόσφατων ανακαλύψεων στα κυπριακά ύδατα - όπως η Αφροδίτη και η Καλυψώ. Για να είναι ωστόσο οποιοδήποτε ανακάλυψη εμπορικά βιώσιμη, συνέχισε, θα χρειαστεί να υπάρξουν κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους αποσαφηνίζοντας ότι δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα του αερίου που θα βρεθεί, αλλά και από την ποιότητα του κοιτάσματος

ΣΧΕΤΙΚΑ