Το «μαύρο» σενάριο του ESM για το ρωσικό αέριο

Φώτο: Shutterstock

«H πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως έγινε τον Αύγουστο, θα εξαντλούσε τα αποθέματα αερίου ως το τέλος του 2022. Κάποιες χώρες θα χτυπηθούν περισσότερο σοβαρά από άλλες, ειδικά η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ιταλία. Θα ήταν τότε αναγκαία η διανομή αερίου (σ.σ. ελεγχόμενη) που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις, στις αρχές του 2023, προκαλώντας την πτώση της κατανάλωσης π.χ. στη Γερμανία κατά 40%», αναφέρει η ειδική ανάλυση του ESM για τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, από την επιβεβαίωση των πιο «μαύρων» σεναρίων.

Ποσοτικοποιώντας αυτές τις επιπτώσεις, η ανάλυση του Ευρωμηχανισμού υπολογίζει ότι οι ενεργοβόροι κλάδοι στην περίπτωση της διακοπής του ρωσικού αερίου, θα έπρεπε να ρίξουν την παραγωγή, προκαλώντας έτσι ζημιά 1,7 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και οδηγώντας αναπόφευκτα σε αύξηση της ανεργίας.

Δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα δέχονταν το βαρύτερο πλήγμα: η Γερμανία και η Ιταλία, που θα «έχαναν» 2,5% από το ΑΕΠ τους. Σύμφωνα με τον ESM, σε κάποιες χώρες δεν θα χρειαστεί να μπουν περιορισμοί στην παροχή αερίου. Ωστόσο ακόμα κι αυτές θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω του ντόμινο στις εμπορικές συναλλαγές. Για παράδειγμα η Γαλλία και η Ισπανία, με μικρότερη εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, θα επηρεαστούν έμμεσα.

Όπως σημειώνει η ανάλυση, οι ροές αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες αξιοποιούνται κυρίως για να «χτιστούν» αποθέματα, που είναι κρίσιμα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του Χειμώνα. Αν η ζήτηση αερίου ξεπεράσει το ισοζύγιο εισαγωγών- παραγωγής σε χρονικό σημείο που τα αποθέματα θα έχουν εξαντληθεί, τότε η διανομή του αερίου με περιορισμούς θα είναι αναπόφευκτη. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των νοικοκυριών και να κατέβει ο διακόπτης στη βιομηχανία. Υπάρχει τρόπος η Ευρώπη να αποφύγει ή να περιορίσει αυτό το ισχυρό σοκ;

Ήδη κάποιες χώρες στράφηκαν σε άλλες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αέριο κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα συνολικά η εξάρτηση της Ευρωζώνης από τη Ρωσία να υποχωρήσει. Είναι ενδεικτικό ότι αν το ποσοστό εξάρτησης έμενε στα περσινά επίπεδα, η ζημιά στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα έφτανε στις 2,6 ποσοστιαίες μονάδες!

Πέρα από την αναζήτηση εναλλακτικών αγορών, ως «κλειδί» αναδεικνύεται η μείωση της κατανάλωσης, με την επισήμανση ότι η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη- μέλη να περιορίσουν τη ζήτηση αερίου κατά 15%, από το φετινό Αύγουστο ως το Μάρτιο του 2023. Στη βιομηχανία αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη χρήση άλλων καυσίμων, ενώ τα νοικοκυριά θα έπρεπε να προσαρμόσουν αναλόγως κυρίως τις ανάγκες τους για θέρμανση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, μια μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15% από τα νοικοκυριά θα «ψαλίδιζε» τις απώλειες του ΑΕΠ γύρω στις 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά οι περιορισμοί στη διάθεση αερίου δεν θα ήταν αναπόφευκτοι σε όλες τις χώρες. Με αυτό το δεδομένο, αναδεικνύεται ως “εργαλείο” η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών- μελών ήτοι η αποτελεσματική χρήση των αποθεμάτων αερίου, έτσι ώστε βοηθηθούν εκείνες οι χώρες που θα έχουν ανάγκη σε αυτόν το δύσκολο Χειμώνα....

ΣΧΕΤΙΚΑ