«Πράσινο» φως για απόβαση αμερικανικών επενδύσεων

Ελλάδα και ΗΠΑ/ Φωτογραφία shutterstock

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, καθώς μετά την οικονομική κρίση του 2007 ανταπεξήλθε επιτυχώς στις προκλήσεις που ετέθησαν από την πανδημία. Σε αυτό συνέβαλαν η συνεπής εφαρμογή του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος και η αναγνώριση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ οι επενδυτές επιστρέφουν αξιολογώντας θετικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Με αυτήν την εισαγωγή η ειδική Έκθεση του State Department για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, δείχνει ουσιαστικά το δρόμο για νέες αμερικανικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Έκθεση, ενώ συνεχίζεται η εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, ιδίως στον αμυντικό τομέα, η διμερής οικονομική συνεργασία επεκτείνεται με ταχύ ρυθμό και σε άλλους τομείς, καθώς η χώρα μετασχηματίζεται μέσω επιτυχών πολιτικών σε κλάδους όπως η πράσινη ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία και οι υπηρεσίες υγείας. Η ελληνική κυβέρνηση αξιολογείται θετικά για τα αναληφθέντα μέτρα περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, υιοθετώντας μεταξύ άλλων πολλές καινοτόμες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.

Με φόντο την επικείμενη έξοδο από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, επισημαίνεται ότι η επάνοδος της Ελλάδας σε θετική πορεία οικονομικής ανάπτυξης έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες (όπως Pfizer, Cisco, Deloitte, Microsoft, κ.ά.) ήδη υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις. «Σε αυτό συνετέλεσε, αναμφίβολα, η θετική εξέλιξη της αφαίρεσης της Ελλάδας, ήδη από το 2020, από τον κατάλογο χωρών μη ικανοποιητικών επιδόσεων σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, στην ειδική έκθεση του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου ΗΠΑ (USTR) “Special 301 Report on IPR”», τονίζει χαρακτηριστικά η Έκθεση αναδεικνύοντας έτσι τη «μαύρη σελίδα» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που χρησιμοποιούσε ή έκλεινε τα μάτια στη χρήση πειρατικού λογισμικού από υπηρεσίες και φορείς, με αποτέλεσμα να μπει στα «μαύρα» κατάστιχα των Αμερικανών.

Τι άλλο «βλέπει» η Έκθεση και ανοίγει το δρόμο σε νέες αμερικανικές επενδύσεις;

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αξιολογήθηκε θετικά από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ΕΚΤ προανήγγειλε τη νέα αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ, εξελίξεις που ενισχύουν την εξυπηρετησιμότητα του ελληνικού Χρέους

Το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας ήταν μεταξύ των πρώτων σχεδίων που εγκρίθηκαν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ η Ελλάδα ήταν επίσης το πρώτο κράτος- μέλος που ολοκλήρωσε τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (Partnership Agreement) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, σε οποία Συμφωνία περιλαμβάνεται σχέδιο ανάπτυξης επενδύσεων άνω των 21 δισ. Ευρώ για στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής της Ελλάδας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν και παραμένει βεβαρημένο από τον μεγάλο αριθμό μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), “βλέπει” τα “κόκκινα” δάνεια να έχουν περιοριστεί σημαντικά. Κατά την Έκθεση, θα απαιτηθούν συμπληρωματικές σχετικές παρεμβάσεις, συνεπεία των οικονομικών επιπτώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ