fbpx«Ομπρέλα» σε κλάδους που υποφέρουν από τις κυρώσεις στη Ρωσία | Economistas.gr
Skip to main content

«Ομπρέλα» σε κλάδους που υποφέρουν από τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Ομπρέλα» σε κλάδους που υποφέρουν από τις κυρώσεις στη Ρωσία
Κλειστά μαγαζιά/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Περίπου 3.000 είναι οι επιταγές που έχουν μείνει ακάλυπτες μέσα στους επτά πρώτους μήνες του έτους, αντιστοιχώντας σε 45,1 εκατ. Ευρώ.  

Αν και οι αριθμοί αυτοί απέχουν από τα προ κρίσης επίπεδα, ειδικά μετά την ενεργοποίηση των ειδικών προστατευτικών μέτρων για την πανδημία, η προσοχή στρέφεται, πλέον, στις δυνητικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις στη Ρωσία.  

Δεν είναι μυστικό ότι ελληνικές επιχειρήσεις, με σημαντικό μερίδιο εξαγωγών στη Ρωσία, υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις από το πλαίσιο των κυρώσεων. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις ή και κλάδοι ολόκληροι, των οποίων η εξάρτηση από την αγορά της Ρωσίας είναι τέτοια, που καθιστά αναγκαία την κρατική στήριξη.  

Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ενεργοποιείται το ειδικό πλαίσιο προστασίας για τουριστικές επιχειρήσεις αλλά κι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη γουνοποιία, έτσι ώστε να απαλλαγούν ως την επόμενη Άνοιξη από το βάρος εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, που απορρέουν από επιταγές, συναλλαγματικές, γραμμάτια, ενώ αν εν τω μεταξύ κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις μπήκαν στον  «Τειρεσία», θα διαγραφούν.  

Ειδικότερα, από την 1η Αυγούστου και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων αξιογράφων, έως τις 31 Μαίου του 2023, για επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας:  

 • δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων 

 • δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών 

οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών από συναλλαγές με πολίτες ή ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας ή της Ουκρανίας, όπως και μείωση στο συνολικό κύκλο εργασιών τους, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο τζίρο του 2019,  

Οι ίδιες διευκολύνσεις, αλλά χωρίς κριτήριο τζίρου, παρέχονται σε επιχειρήσεις με ΚΑΔ: 

 • Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων) 
 • Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων 

 • Κατασκευή γούνινων ειδών 

 • Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών 

 • Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων ή κατεργασμένων γουνοδερμάτων 

 • Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα 

 • Χονδρικό εμπόριο ημιέτοιμων γουναρικών 

 • Χονδρικό εμπόριο αποκομμάτων γουναρικών 

Τι γίνεται, όμως, με τα αξιόγραφα, για τα οποία έχει ήδη βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής; Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ΔΕΝ καταχωρούνται στη “μαύρη” λίστα του “Τειρεσία”, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν έως τις 31 Μαίου του 2013. Επιπλέον, όσα από αυτά ήδη καταχωρήθηκαν στα “μαύρα” κατάστιχα, διαγράφονται και δεν καταχωρούνται εκ νέου σε αυτά, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν έως το τέλος του επόμενου Μαίου.  

Όσο για τις απαιτήσεις που απορρέουν από αυτά τα αξιόγραφα, η έκδοση διαταγής πληρωμής, η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης αναστέλλονται έως τις 31 Μαίου του 2023.  

Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για τους κομιστές αυτών των επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων, που μένουν με το... μουτζούρη στα χέρια. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εάν το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται, είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ παρατείνονται ως εξής: 

 • μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 1η Αυγούστου 2022 έως και 31η Δεκεμβρίου 2022 

 • για Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκε ή πρόκειται να βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α., με καταληκτική ημερομηνία υποβολής από την 30η Σεπτεμβρίου 2022 έως και την 31 Δεκεμβρίου 2022, ώστε οι οφειλές που βεβαιώνονται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2022 να καταβάλλονται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, ενώ οι οφειλές που βεβαιώνονται τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2022, να καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου του έτους 2023, αντίστοιχα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Πλήγμα στους ολιγάρχες, στήριγμα του προέδρου Πούτιν, μακριά η λίστα των απαγορευμένων ειδών πολυτελείας.
Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Στο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο
Στο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο
Τα πράγματα είναι απλά και οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό, προκειμένου να αντέξει στις επιθέσεις της Ρωσίας.
Στο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο
Τι περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας -Σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Τι περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας -Σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε σήμερα από το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τι περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας -Σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»
Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»
Μπορεί η αξιοπιστία και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοκιμάστηκε και να “τσαλακώθηκε”, αλλά το φιάσκο αποφεύχθηκε στο παρά 1’, με τη συμφωνία- γέφυρα για απαγορευτικό στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.  
Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»