Ευρωζώνη: Τετραπλασιάστικε μέσα σε έναν χρόνο ο πληθωρισμός -Στο 11,3% η Ελλάδα τον Ιούλιο

NEWSROOM
Ευρώ
Φωτογραφία: Shutterstock

Κι άλλο ρεκόρ σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι.

Τα κράτη της ευρωζώνης βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 9% και συγκεκριμένα το 8,9%, τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μέσα σε ένα έτος τετραπλασιάστηκε, αφού τον Ιούλιο του 2021 δεν ξεπερνούσε το 2,2%.

Χαμηλά ποσοστά ετήσιου πληθωρισμού καταγράφουν Γαλλία και Μάλτα με 6,8%, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 8,0%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία με 23,2%, στη Λετονία με 21,3% και στη Λιθουανία με 20,9%.

Πληθωρισμό 11,3% καταγράφει η Ελλάδα, δηλαδή οριακή μείωση από το 11,6% του Ιουνίου και β΄ρισκεται κάπου στη μέση της σχετικής λίστας των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18. Όπως ήταν αναμενόμενο, στον απόχη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Ιούλιο η μεγαλύτερη επιβάρυνση στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+4,02%), ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (από +2,08%), οι υπηρεσίες (+1,60%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16%).

ΣΧΕΤΙΚΑ