«Ηλεκτροσόκ» στην Ευρώπη - Ανεβαίνει η κρατική επιδότηση στην Ελλάδα

Φωτογραφία: Shutterstock

Τι κι αν η Ευρώπη «φλέγεται» από τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα. Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, από το Βορρά ως το Νότο, προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση με κάθε τρόπο, όχι μόνο επειδή ανησυχούν για το ενδεχόμενο ελλείψεων το Χειμώνα, αλλά κυρίως επειδή «καίγονται» από τις χρεώσεις του ρεύματος.

Η ρίζα του κακού δεν είναι άλλη από την τιμή του φυσικού αερίου. Χθες, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, πέρα από τη νευρικότητα που έχουν προκαλέσει οι προειδοποιήσεις ή μάλλον απειλές από τη Ρωσία για κλείσιμο της στρόφιγγας, η τιμή του σκαρφάλωσε πάνω από τα 240 ευρώ. Πέρσι, τέτοια εποχή, η τιμή του φυσικού αερίου «έπαιζε» γύρω στα 40 ευρώ και χαρακτηριζόταν... υψηλή σε σύγκριση με τα μόλις 13,5 ευρώ του Αυγούστου του 2020.

Το αποτέλεσμα αυτού του ράλι αποτυπώνεται στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που «καίει» όλη την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο οι αυριανές ή μεθαυριανές τιμές, που προκαλούν πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις και στους καταναλωτές, αλλά κυρίως αυτό που αποτυπώνεται στο ταμπλό του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου διαπραγματεύονται τα συμβόλαια των επόμενων μηνών.

Τα Futures του Σεπτεμβρίου για τη Γαλλία «παίζουν» στα 618 ευρώ, την Ιταλία στα 578 ευρώ, τη Γερμανία πάνω από τα 500 ευρώ, την Ολλανδία στα 479 ευρώ. Τα πράγματα «αγριεύουν» αν δει κανείς τι «παίζει» με τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς. Για τη Γαλλία τα «πονταρίσματα» δείχνουν 1.195 ευρώ στο α’ 3μηνο του 2023 και 700 ευρώ συνολικά για το έτος, ενώ εφιαλτικό προμηνύεται και το α’ 3μηνο για τους Γερμανούς, καθώς τα συμβόλαια «παίζουν» στα 615 ευρώ.

Στα καθ’ ημάς, σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος κάνει «άλμα» σχεδόν 9,5% στα 449 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Με τα έως τώρα δεδομένα, φαντάζει, πλέον, ως επικρατέστερο το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το κόστος επιδότησης των λογαριασμών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Έτσι, αντί των 160 εκατ ευρώ το μήνα, με τέτοιες τιμές χονδρικής, η μηνιαία επιδότηση θα πρέπει να φτάσει στα 300 εκατ ευρώ. Στο «μαύρο» σενάριο της εκτίναξης της χονδρικής τιμής του ρεύματος στα 600 ευρώ, η μηνιαία επιδότηση από τον Προϋπολογισμό, θα πρέπει να ανέβει στα 420 εκατ ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ