Μπαίνει τέλος (;) στα πειραγμένα λογισμικά των φορολογικών μηχανισμών

Eurokinissi

Πόσες φορές έχετε πληρώσει με κάρτα κι έχετε πάρει το χαρτάκι του POS αλλά όχι την απόδειξη της ταμειακής; Πόσες φορές ακούσατε ή διαβάσατε για τα «λαβράκια» που ξετρύπωσε η ΑΑΔΕ με “μαϊμού” αποδείξεις ή πειραγμένους φορολογικούς μηχανισμούς; Δυστυχώς η ευρεία χρήση του appodixi ανέδειξε αυτό που όλοι υποπτεύονταν: ότι αυτό που φαίνεται δεν είναι πάντα αυτό που συμβαίνει.

Χιλιάδες αποδείξεις που είτε δεν κατέληξαν ποτέ στο Taxis είτε δηλώθηκαν «ψαλιδισμένες», χιλιάδες άλλες συναλλαγές που «εξαφανίστηκαν» από το ιστορικό της επιχείρησης με το πάτημα ενός πλήκτρου. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, δίνοντας εδώ και καιρό τη μάχη με ηλεκτρονικά «εργαλεία», τα οποία παρακάμπτουν τις προβλεπόμενες λειτουργίες ενός φορολογικού μηχανισμού. Απάντηση σε αυτήν την πρόκληση φιλοδοξεί να δώσει η πολυσυζητημένη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το Taxis, έτσι ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις αγοραπωλησίες, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης.

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων αποκάλυψε το νέο χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης, το οποίο αν τηρηθεί, θα στριμώξει όσους σήμερα ξεγλιστρούν, πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος:

Εντός του 2022 θα εκδοθεί απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των Φ.Η.Μ. (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.), ώστε να λειτουργούν κι αυτοί ως μηχανισμοί "κλειστού τύπου" - σαν τις φορολογικές ταμειακές μηχανές - και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται στους καταναλωτές και τα ποσά των συναλλαγών να μην δηλώνονται ανακριβώς (μειωμένα) στην Α.Α.Δ.Ε.

Από την 10η-1-2023 έως την 31η-3-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers που προβλέπονται για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους, ώστε να διασυνδέονται με τα POS.

Από την 1η-4-2023 έως την 31η-5-2023 θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers. Συνολικά 380.000 φορολογικές ταμειακές μηχανές μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να λειτουργούν διασυνδεδεμένες με τα POS από την 1η-6-2023.

Από την 1η-6-2023 μέχρι την 31η-8-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα vouchers που θα τις διευκολύνουν στην χρηματοδότηση των δαπανών αντικατάστασης των μηχανισμών αυτών με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS.

Από την 1η-9-2023 έως την 30η-11-2023 θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των λοιπών Φ.Η.Μ. με τα POS.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΤ Δημήτρης Κατράδης και ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος κατέδειξαν το γεγονός ότι εξαιτίας της τεχνολογικής τους δομής οι ΦΗΜ είναι αδύνατον να παραποιηθούν. Επεσήμαναν επίσης, ότι ουδέποτε έως σήμερα οι ελεγκτικές Αρχές έχουν διαπιστώσει παραβίαση του λογισμικού των ΦΗΜ.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι «θα πρέπει να γίνει σαφές ότι σε όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβίαση του λογισμικού, αυτή αφορούσε το λογισμικό που μετέφερε στοιχεία στο φορολογικό μηχανισμό και ήταν μέρος της εμπορικής εφαρμογής έκδοσης παραστατικών που «έτρεχε» σε Η/Υ σε περιβάλλον ανοιχτών λειτουργικών όπως πχ Windows. Να σημειωθεί ότι για την διαπίστωση αυτής της παραβίασης το μέσον που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο φορολογικός μηχανισμός μέσω της σύγκρισης με τα αναλλοίωτα δεδομένα που είχαν καταχωρηθεί σε αυτόν.

Εξάλλου, δεν είναι άμοιρο των ανωτέρω ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου προηγμένες ή μη, στις λιανικές πωλήσεις για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων χρησιμοποιούνται παρόμοια ταμειακά συστήματα. Αντιθέτως στις B2B συναλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλου είδους πρακτικές, καθόσον εκεί μπορεί να υπάρξει σύγκριση των πωλήσεων που δηλώνει ο ένας έμπορος με τις αγορές που δηλώνει ο άλλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ