Επιστροφές φόρων- εξπρές για τις επιχειρήσεις

Φωτογραφία: Eurokinissi

Στα 4,9 δισ ευρώ έφτασαν οι επιστροφές φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή 1,508 δισ ευρώ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις κι όλα αυτά πριν καν κλείσει η χρονιά.

Έχοντας το «βαρύ» παρελθόν των απίστευτων καθυστερήσεων και των... κιτρινοκόκκινων καρτών από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των μηχανισμών στις εφορίες, ακόμα και σε περιόδους όπου το χρήμα έπρεπε να ρέει στην αγορά- πάντα με δικλείδες ασφαλείας- η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να γυρίσει άπαξ δια παντός σελίδα.

Η Απόφαση, που υπογράφει ο Γ. Πιτσιλής συμπυκνώνει τη νέα φιλοσοφία, καθώς όλα θα πρέπει να τελειώνουν το πολύ σε 10 ημέρες, είτε πρόκειται για επιστροφή είτε για έκδοση φύλλου ελέγχου, έτσι ώστε να μην κρατούνται σε ομηρία επιχειρήσεις κι επαγγελματίες. Κατ’ αρχάς, σε περίπτωση που με την υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, αυτό επιστρέφεται κατόπιν κεντρικής αξιολόγησης με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, από το ELENXIS.

Από εκεί και πέρα, τα βήματα γίνονται πολύ συγκεκριμένα, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την επιστροφή του φόρου ανακτά τα αρχεία στο ELENXIS και προβαίνει άμεσα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 10 εργασίμων ημερών στις ακόλουθες ενέργειες κατά περίπτωση:

Για τις πιστωτικές δηλώσεις, που περιλαμβάνονται στο αρχείο με την ένδειξη «ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», το οποίο αναρτάται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. παραλαβής της δήλωσης, πριν την επιστροφή, “σκανάρει” για τις περίεργες ενδείξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενημερώνεται αρμοδίως η αρμόδια υπηρεσία για την επιλογή της υπόθεσης για έλεγχο πριν την επιστροφή, με πλήρη αιτιολόγηση.

Για τις πιστωτικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που περιλαμβάνονται στο αρχείο με την ένδειξη «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ», ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον φορολογικό έλεγχο προβαίνει σε έκδοση εντολής ελέγχου εντός 5 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που εμφανίζονται στο ELENXIS

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, στην περίπτωση παρέλευσης άπρακτων των προθεσμιών, οι φάκελοι κλείνουν και οι επιστροφές φόρων δρομολογούνται αμέσως. Ακόμα σε αυτές τις περιπτώσεις τίθεται, πάντως, ασφαλιστική δικλείδα, καθώς όπως ορίζεται στη σχετική Απόφαση, για τις περιπτώσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, δύναται να διενεργείται εκ των υστέρων έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται, βάσει risk analysis.

Το μεγάλο project είναι προγραμματισμένο, πάντως, για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ θα τεθεί σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές φόρου. Η αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ φορολογικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου των 30,5 δις ευρώ και ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με στόχο να τεθούν οι νέες αλλαγές στις επιστροφές φόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ