fbpxΜπροστά σε ένα νέο ναυάγιο για τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο | Economistas.gr
Skip to main content

Μπροστά σε ένα νέο ναυάγιο για τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο

Μπροστά σε ένα νέο ναυάγιο για τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο
Εικόνα: Shutterstock

Ραντεβού για τον... Ιανουάριο, ετοιμάζονται να δώσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι συναντιούνται σήμερα με σχεδόν μηδενική πιθανότητα να καταλήξουν σε συμφωνία- “πακέτο” για έναν “κόφτη” στην τιμή του φυσικού αερίου και το πλαίσιο για την κοινή προμήθεια LNG από τις αρχές του επόμενου χρόνου.  

Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, πρόκειται για κλασική περίπτωση όπου “το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”, ταιριάζει γάντι στις διαβουλεύσεις που σέρνονται εδώ και ημέρες. Στην πραγματικότητα μετά την απογοητευτική παρουσίαση από την Κομισιόν του σχεδίου για έναν ανεφάρμοστο Διορθωτικό Μηχανισμό, με “κόφτη” στα... 275 ευρώ και το μπλόκο από την ομάδα των “15”, είχε φανεί ότι οι “σκληροί” του Βορρά δύσκολα θα κάνουν πίσω. Όπερ κι εγένετο.  

Η βελτιωμένη εκδοχή από την τσεχική προεδρία για “κόφτη” στα 220 ευρώ, με πιο ευέλικτες διαδικασίες ενεργοποίησης, ικανοποίησε μερικώς την ομάδα των “15”, που ζήτησε ακόμα πιο χαμηλά το όριο, έτσι ώστε να είναι ρεαλιστικό. Το “όχι” των Βόρειων ήταν ηχηρό πριν από το Σαββατοκύριακο κι όλα δείχνουν ότι και το σημερινό Συμβούλιο θα έχει μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα.  

Το οξύμωρο είναι ότι οι κυβερνήσεις που επιμένουν να απορρίπτουν τις προτάσεις για ένα χαμηλότερο άρα και αποτελεσματικό “κόφτη” στις διακυμάνσεις της τιμής το φυσικού αερίου, υποφέρουν από τις υψηλές χονδρικές τιμές του ρεύματος.  

Σήμερα, ο χάρτης της Ευρώπης είναι κατακόκκινος και οι “σκληροί” του Βορρά είναι αντιμέτωποι με τιμές ως και 444 ευρώ ανά MWh, την ώρα, μάλιστα, που πληθαίνουν οι αναφορές για το σοκ που υφίστανται οι πολίτες σε κρατίδια της Γερμανίας από τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος, παρά τις κρατικές “ενέσεις”.  

Τι είναι αυτό που επικαλούνται οι Βόρειοι και αρνούνται ένα πλαφόν ή έστω έναν αποτελεσματικό “κόφτη”, αδιαφορώντας για το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που επωμίζονται οι Εθνικοί Προϋπολογισμοί του Ευρωπαϊκού Νότου; Την ενεργειακή ασφάλεια και η τελευταία Έκθεση του ΙΕΑ μάλλον τους στρώνει το χαλί.  

Στην Έκθεση του ο ΙΕΑ υπολογίζει ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πραγματικά δύσκολη για την Ευρώπη, καθώς ενώ φέτος κατάφερε να γεμίσει τις αποθήκες της, η χειμερινή σεζόν 2023/ 2024 θα είναι πραγματική δοκιμασία, καθώς θα λείψουν περί τα 27 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εξίσωση είναι μάλλον απλή. Από τη μια, οι μηδενικές ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κι από την άλλη οι πολύ συγκεκριμένες ποσότητες LNG λόγω της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα. Κι επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν ο ΙΕΑ συστήνει μέτρα αλληλεγγύης, παγκόσμια συνεργασία, ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών και επενδύσεις 100 δισ ευρώ στο πεδίο της Ενέργειας.  

Τα στοιχεία από τα ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου ενισχύουν τη νευρικότητα, παρά το ότι η σχετική καλοκαιρία έχει διαψεύσει ως τώρα τα “μαύρα” σενάρια. Η πληρότητα είχε πιάσει “ταβάνι” στις 13 Νοεμβρίου (95,62%) κι έκτοτε καταγράφεται πτωτική πορεία των αποθεμάτων με βραδείς ρυθμούς. Πλέον, βρισκόμαστε στο 88% και ο “πυρετός” ανεβαίνει. 

Η Κομισιόν μόλις χθες ως Πόντιος Πιλάτος σύστησε σε προμηθευτές, διανομείς, ρυθμιστικές αρχές και οργανώσεις καταναλωτών να εφαρμόσουν προγράμματα σταδιακής εξόφλησης λογαριασμών μέσω δόσεων, να αποφύγουν μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις, να παράσχουν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την κατανάλωση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας και να προστατεύσουν τους πολίτες από διακοπές συνδέσεων σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών... 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ